Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания в Кюстендил
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:53 / 14.09.2023Коментари (0)521
Проектът "Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората“ беше представен в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“.  Информационното събитие беше организирано от Агенцията за социално подпомагане. Основна цел на проекта е създаване на възможност за независим живот на хората с психични разстройства и с умствена изостаналост чрез предоставяне на качествени и достъпни услуги в общността.

Зам.-кметът на Община Кюстендил Радмила Рангелова представи добрите практики в изпълнението на дейностите. Стана ясно, че по проекта са изведени 38 потребители от Дом за пълнолетни лица в село Преколница, които са с умствена изостаналост. Те са настанени в три нови услуги в село Вратца, чиито общ капацитет е за 45 души. Там по -късно са настанени още 7 потребители от Лакатник

Модератор на срещата беше психиатърът д-р Владимир Сотиров. Той представи и презентация на тема "Деинституционализация - принципи и предизвикателства".  "Основната ми задача е да информирам изпълнителите на дейностите по проекта за рисковете, пред които те ще бъдат изправени. Основните рискове са да се възпроизведат стари порочни практики в новата среда. Много е важно изградените нови услуги по проекта да функционират по нов начин, а не просто в нова среда. Целта е направим хората независими от услугите, доколкото е възможно. Има един основен принцип в управлението на общността - нищо за клиентите, без участието на клиентите", каза д-р Сотиров.

"Идеята е потребителите от големите домове да получат качествена услуга в по-малък капацитет, с изключително добре квалифициран персонал, за полагане на грижи за подобен тип потребители", каза Радостина Ночева - директор на дирекция "Социално подпомагане" - Кюстендил. 

Соня Ценова, началник на отдел в Инспектората на Агенцията за социално подпомагане представи дейностите по проекта и напредъкът му. Стана ясно, че има методика за закриване на специализираните институции за хора с увреждания и методика за реформиране на домовете за стари хора. Тези два документа съдържат конкретни стъпки, методи и принципи, които ще подпомогнат общините в цялостния процес по закриване и реформиране на специализираните институции.

Венцеслав ИЛЧЕВ


Психиатърът д-р Владимир Сотиров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: