Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Облекчават условията за помощ за новородено в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 08:55 / 08.07.2024Коментари (0)1082
© Фокус
Архив
В Кюстендил е предложена промяна в действащия Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на отглеждането на деца на територията на община Кюстендил, предаде "Фокус“. Предложението вече е подложено на обществено обсъждане и цели облекчаване на условията за отпускане на финансовата подкрепа. Промяната касае два текста в правилника. При единия текст се искат поне 3 години постоянен адрес за родител, а при другия текст има срок от 90 дни да се поиска помощта.

"В процеса на работа на Комисията е установено, че голяма част от кандидатите за еднократна финансова помощ нямат постоянен и настоящ адрес на територията на община Кюстендил, като единият родител трябва да има такъв адрес повече от 3 години от рождената дата на детето или от датата на акта на осиновяването му, а другият поне към момента на подаване на документите. Причината за това е, че родителите на новороденото дете са били или все още са студенти в друга община, което е наложило промяна в настоящият им адрес с оглед ползване на Студентски общежития от същите. Напоследък се наблюдава, видно от справките, които Комисията прави, че има семейства, които идват от други общини, за да живеят на територията на община Кюстендил. Това води до необходимостта за изменение на Правилника, като в същата разпоредба отпадне настоящият адрес и срока за уседналост да бъде променен на 2 години, с оглед облекчаване условията за кандидатстване“, се посочва в мотивите.

Съгласно чл.4 от Правилника, правото на получаване на еднократната помощ се придобива от датата на раждане на детето или от датата на акта на осиновяването му и може да се поиска в срок до 90  дни. Удължаването на срока за получаване на финансова помощ при раждане на дете на 180 дни е необходимо, защото може да има различни обстоятелства, които забавят процеса на подаване на заявление или не могат да бъдат контролирани от родителите.  

"Удължаването на срока за получаване на финансова помощ може да осигури повече гъвкавост и възможности за семействата, които се намират в трудно положение. Това също така може да помогне на родителите да се съсредоточат върху важните аспекти на раждането на детето и да не се стресират поради липсата на финансови средства“, се казва още в мотивите за промяна на нормативния документ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: