Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Общините от регион Места разработват мащабен проект
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:34 / 14.03.2012Коментари (0)147
© Blagoevgrad24.bg
Народният представител Любен Татарски като председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление към НС на Република България събра  в Разлог общинските власти, местния бизнес, съсловни и граждански организации, медии и други заинтересовани страни от региона на публична дискусия на тема "Долината на Места". Това е инициатива, която цели създаването на работещ модел на партньорство насочен към реализация на програма за развитие на района до 2020г.

Домакинът на срещата инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог приветства всички с добре дошли и отбеляза необходимостта и значението на  среща.

Желанието за провеждането на тази среща е породено от факта, че програмния период 2007-2013 е към своя край. През това време общините имаха възможност да натрупат достатъчно опит и да научат много уроци как може ефективно да работят с европейските институции по европейските програми и как да използват финансовите възможностите, които им дават  и най-вече да се научат как да правят проекти и как да ги реализираме. инж. Любен Татарски подчерта, че този натрупан опит е изключително ценен и това е основната причина за провеждането на тази среща.

"2014 - 2020г. е следващият планов период и в момента се правят националните планове и програми, прави се и приоритетната рамка на ЕС. Една от причините да отчитаме не добро усвояване на средствата от европейските фондове е , че ние много късно се включихме и много късно ефективно започнахме да работим, да реализираме проекти. През 2007г. нямахме необходимия опит, нямахме познанието, каза народният представител Любен Татарски. 

 "За следващият програмен период искам не да следваме събитията, а да ги изпреварим. Искам да погледнем зад хоризонта, да погледнем в бъдеще. Нашият район има достатъчно капацитет и възможности, които с необходимата подготовка ще дадат възможност през следващият програмен период много по-ефективно да работим. Целта, която искаме да постигнем е да създадем и разработим, а след това да реализираме заедно един съвместен интегриран регионален проект.

Проект не за една община, проект не решаващ проблеми от миналото, които сме наследили или ги имаме. Целта е да генерираме такива проекти и идеи, които да са свързани с перспективното развитие на целия регион и да дадат една устойчивост  на това развитие. Искам това да се случи комплексно - не само ски, не само голф, не само селско стопанство, социални дейности - а едно интегрирано развитие на целия район. Това може да стане, ако ние обединим усилията си. Убеден съм, че това е похода, посоката в която е правилно да се върви.", допълни инж. Любен Татарски.

Разработването на една цялостна стратегия, обединяваща регион Места, включващ 8-те общини Разлог, Банско, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча би имала големи шансове за успех. Идеята е да обединим усилията на местната общност, на местните власти, на държавата и  чрез различните за генериране на идеи, които ще намерят  място в един голям проект.

Сега е най-подходящият момент, защото имаме необходимата институционална подкрепа на абсолютно всички нива, защото смятам, че ние имаме опита, потенциала и възможностите за развитие и  реализация пред структурите на ЕС.  По този  начин може да гарантираме и подготвим нашия район за едно по- добро и спокойно  бъдеще.  Важно е да не работим на парче, а да мислим за цялостното перспективно развитие на района. Такъв проект би бил пилотен за България и ще е един голям плюс за хората от региона. Имаме подкрепата на национално ниво, имаме подкрепата и на Брюксел.

Въвеждащи презентации по темата представиха арх. Белин Моллов - водещ експерт в областта на регионалното развитие и Петър Нацев Представител на представителството на ЕС в София.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: