Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обучават лекари в МБАЛ – Разлог да работят с модерна апаратура
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:48 / 30.01.2013Коментари (0)250
©
От три дни в болницата в Разлог работи професор Кътова, един от учителите на екокардиографската методика. Професорът дойде на крака в болничното заведение в Разлог, за да обучи специалисти за провеждане на изследвания със сонда през хранопровода, така наречената трансезофагеална ехокардиография. Гостуването е по покана на инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог и д-р Велев управител на Многопрофилна болница за активно лечение - Разлог.

Освен МБАЛ - Разлог, нито една друга болница в Благоевградска област не предлага подобна услуга за осъществяване на диагностични високоспециализирани изследвания при болни със сърдечно съдови заболявания. Това е възможно и благодарение на закупената от община Разлог апаратура.

"На 28 януари бе първият ден, в които сондата се пусна в действие, с което едновременно бяха направени прегледи на първите пациенти. Прегледите се осъществяват съвместно от професор Кътова и д-р Пелтегов от МБАЛ - Разлог. Това е изключително улеснение за пациентите от региона, защото иначе трябва да пътуват до някои от големите университетски болници. Отговорите на въпросите на пациентите, свързани със сърдечно съдови заболявания се получават в момента тук на място, от екипа на болницата в Разлог. Това е огромен плюс за болницата и хората.", каза д-р Велев.

Tрансезофагеалната ехокардиография е вид ехокардиография, която представлява ултразвуково изследване на сърцето през хранопровода с помощта на ендоскопска сонда с вграден специален сензор (трансдюсер) на върха. Този методика се използва като отделно медицинско изследване, така и по време на оперативните интервенции при рискови пациенти - съпътстваща патология, клапни пороци и протези, исхемична болест на сърцето или остър миокарден инфаркт, при възрастни пациенти.", обясни професор Кътова.

Наличието на трансезофагеална ехокардиография и човек, който може да работи с тази методика позволява да се повиши нивото на кардиологичното отделение в МБАЛ - Разлог. На болницата се дава възможност да кандидатства за покриване на още услуги по клинични пътеки, коментира професор Кътова. Тя допълни, че от гледна точна на самите пациенти са най-големите ползи.

"В медицината нещата са по-сложни, винаги има въпросителни, които не са свързани с незнанието на докторите, а с реалните технически възможности към днешна дата и начините за диагностика. Рисковете от греши все повече намалят, когато се работи с по-точна апаратура и знаещи лекарите, които работят с тази техника. Комбинацията техника и лекар, който може да работи създава една стабилности и сигурност у хората, за това, че няма да се изпусне състояние, което наистина е лечимо.", каза още професор Кътова.

Обучението за работа с трансезофагеална ехокардиография не е кратко. Според изискванията на Европейското дружество по кардиология за образователен ценз се изискват направени 100 изследвания, направени под методическо ръководство, за да има абсолютната сигурност за работа с трансезофагеалната ехокардиография.

Методическите консултации на професор Кътова в МБАЛ - Разлог ще продължат до края на тази седмица, след което д-р Пелтегов завеждащ "Вътрешно отделение" в МБАЛ - Разлог, започва самостоятелна работа. Предстоят още методически консултации на място от професор Кътова за по-тежките случаи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: