Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обявяват легенда за българската музика за почетен гражданин на Дупница – посмъртно
Автор: Венцислав Илчев 14:36 / 16.10.2024Коментари (0)405
©
Легендата в българската популярна музика Леа Иванова ще бъде обявена за почетен гражданин на Дупница, предаде "Фокус“. Предложението е направено от страна на Сдружение "Близо до теб“ – Дупница и ще с гласува от местния парламент на 19 октомври – официалният празник на града.

"Леа Иванова е родена на 13 август в Дупница с името Лилия Иванова. Детството й минава в Цариград, по-късно живее и учи в Дупница, откъдето е и семейството й. През целия си живот Леа Иванова е споменавала Дупница с уважение, като свой роден град“, се сочи в предложението на местното сдружение.

От началото на 40-те години Леа се премества в София с намерение да следва в Художествената академия, но това не се осъществява поради силното й увлечение към музиката. Леа Иванова започва да пее като солистка в джазовите формации "Славянска беседа“, "Джаз Овчаров“ и оркестър "Оптимистите“, с който работи до 1956 г.

Тя е една от първите изпълнителки на джаз в България, но бързо печели популярност и в чужбина. През 1949 г., при участието си в "Джаз Овчаров“, групата получава покана за турне в САЩ. Това става причина за политически репресии за изпълнение на "упадъчна музика“. Леа Иванова е арестувана и изпратена в концлагера Ножарово. След освобождаването й от лагера, тя продължава да гради кариерата си. 

От 1957 започва сътрудничеството й с Еди Казасян, продължило почти 30 години, който сформира и ръководи през цялото време нейния съпровождащ оркестър. Концертните турнета в Румъния, Унгария, Сърбия преминават при голям успех. Суперлативите в пресата достигат връхната си точка по време на концертите във "Фридрих щадс палас" в Берлин (7 програми за сезона 1962-1963). Гастролите й включват цяла Западна Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Близкия Изток. През 1985 е удостоена с орден "Кирил и Методий“ I степен. Леа Иванова умира в София на 28 май 1986 г.

"Считаме за наш дълг, като активни граждани, да почетем “примата на джаза" в България и наша съгражданка Леа Иванова с приза “Почетен гражданин на Дупница". Тя е изпълнител от световна величина и популяризирането на връзката й с града ни ще допринесе за положителния му имидж в национален мащаб. Считаме също, че отличаването на дейци, свързали живота си с културата и спечелили многобройни признания за таланта си, са достоен пример за съгражданите ни и за бъдещите поколения“, се казва в мотивите за вземането на общинското решение.

Във връзка с празника на Дупница 19 октомври, предложението е със званието “Почетен гражданин на община Дупница" да бъде удостоена посмъртно Леа Иванова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: