Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Огромен интерес към енергийното обновяване на сгради в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 14:16 / 09.07.2024Коментари (0)1051
При огромен интерес премина срещата за представяне на програмата за финансиране на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Кюстендил, предаде репортер на "Blagoevgrad24.bg“. Над 50 представители на сдружения на собственици, живущи в многофамилни сгради и други заинтересовани лица присъстваха на информационната среща за представяне на процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“, организирана от Община Кюстендил.

Участие в срещата взеха представители на Община Кюстендил и на Областен информационен център – Кюстендил.   

Процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ е обявена за кандидатстване по Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 г., а финансирането е от Фонда за справедлив преход. Средствата от този фонд са предназначени за справяне с негативните социално-икономически и екологични въздействия и смекчаване на въздействието върху най-засегнатите райони на страната при прехода към климатична неутралност - областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, заедно с 10-те общини, свързани с Маришкия басейн.

Целта на процедура е изпълнение на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включително за намаляване на енергийната бедност в тези региони. Допустими за участие по процедурата са сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, с най-малко четири самостоятелни обекта и с повече от един собственик и които са проектирани преди 26 април 1999 г.

Важен момент в програмата е присъждането на допълнителни точки за сгради, в които живеят лица, получаващи помощи за отопление или месечни социални помощи, които са с установена 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност, които са настанени в социални (общински) жилища или са заети в затихващите сектори - въгледобивните дейности, производството на енергия от въглища (включително електрическа енергия, топлинна енергия и пара), доставката на специализирано минно оборудване. Приоритет се дава и на сгради с по-нисък клас на енергопотребление.

Допустими да кандидатстват по процедурата са общините, съгласно допустимия териториален обхват, в партньорство със Сдружения на собствениците (СС).

Сдруженията на собствениците, които желаят да се включат в програмата, се обръщат за партньорство към общината като подават необходимият пакет от документи, сред които Обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за енергийни характеристики на сградата, както и обследване за установяване на техническите характеристики и Технически паспорт в срок до 12 август (за СС на територията на община Кюстендил).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Борба за влияние в Близкия Изток
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: