Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Огромен интерес към енергийното обновяване на сгради в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 14:16 / 09.07.2024Коментари (0)1048
При огромен интерес премина срещата за представяне на програмата за финансиране на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Кюстендил, предаде репортер на "Blagoevgrad24.bg“. Над 50 представители на сдружения на собственици, живущи в многофамилни сгради и други заинтересовани лица присъстваха на информационната среща за представяне на процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“, организирана от Община Кюстендил.

Участие в срещата взеха представители на Община Кюстендил и на Областен информационен център – Кюстендил.   

Процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ е обявена за кандидатстване по Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 г., а финансирането е от Фонда за справедлив преход. Средствата от този фонд са предназначени за справяне с негативните социално-икономически и екологични въздействия и смекчаване на въздействието върху най-засегнатите райони на страната при прехода към климатична неутралност - областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, заедно с 10-те общини, свързани с Маришкия басейн.

Целта на процедура е изпълнение на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включително за намаляване на енергийната бедност в тези региони. Допустими за участие по процедурата са сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, с най-малко четири самостоятелни обекта и с повече от един собственик и които са проектирани преди 26 април 1999 г.

Важен момент в програмата е присъждането на допълнителни точки за сгради, в които живеят лица, получаващи помощи за отопление или месечни социални помощи, които са с установена 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност, които са настанени в социални (общински) жилища или са заети в затихващите сектори - въгледобивните дейности, производството на енергия от въглища (включително електрическа енергия, топлинна енергия и пара), доставката на специализирано минно оборудване. Приоритет се дава и на сгради с по-нисък клас на енергопотребление.

Допустими да кандидатстват по процедурата са общините, съгласно допустимия териториален обхват, в партньорство със Сдружения на собствениците (СС).

Сдруженията на собствениците, които желаят да се включат в програмата, се обръщат за партньорство към общината като подават необходимият пакет от документи, сред които Обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за енергийни характеристики на сградата, както и обследване за установяване на техническите характеристики и Технически паспорт в срок до 12 август (за СС на територията на община Кюстендил).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: