Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оправдаха д-р Панчо Панайотов по делото за неизгодна сделка за 20 000 лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:35 / 22.10.2010Коментари (0)228
©
Съдът в Дупница оправда експредседателят на Общинския съвет д-р Панчо Панайотов по делото за сключване на неизгодна сделка с бившата управителка на ВиК Димитринка Христова. Д-р Панайотов е обвиняем заради сключен анекс с Христова, заради който през 2006-а година тя получи като обезщетение в размер на близо 20 0000 лева. Оправдателната присъда бе произнесена по време на днешното заседание, на което председателят на Дупнишкия районен съд Ели Скоклева изслуша обвинителят Даниела Методиева и подсъдимия д-р Панайотов. Делото започна с час закъснение по молба на обвиняемия, тъй като той поиска съкратено съдебно следствие. Тъй като адвокатът на д-р Панайотов от София не дойде за делото, наложи се той да наеме друг защитник и това бе Красимир Ранов.

Прокурор Даниела Методиева поддържа и днес тезата, че д-р Панайотов в качеството си на председател на Общинския съвет е сключил неизгодна сделка с управителя на ВиК Димитринка Христова, с което е ощетил водното дружество. Обвинението срещу него е по член 220 ал.1 от Наказателния кодекс за в качеството му на председател на ОбС, който е принципал на ВиК за съзнателно сключена неизгодна сделка, от която е произлезла значителна вреда за ВиК.Според обвинителния акт, който отново бе прочетен от прокурор Даниела Методиева, анексът е бил напълно ненужен, не е вписан във фирмено отделение на Кюстенилския окръжен съд, нито е представен в деловодството на общината. Това е станало едва на следващия ден след отстраняването с решение на местния парламент на управителя на ВиК Димитринка Христова. От разпитите на общинските съветници станало ясно, че никой от тях не е знаел за сключения анекс, а те разбрали едва след публикации в медиите.

По време на четенето на обвинителния акт д-р Панайотов на няколко пъти прекъсва прокурор Методиева и му бе направена забележка от съдия Ели Скоклева. Той окачестви обвинението на прокурор Даниела Методиева като интерпретация на хора от махалата. "В Сибир ли ще ме пратиш и ще ме обесиш заради слухове ли?. Искам да ми бъде посочено коя точно наредба на Общинския съвет съм нарушил и кой неписан морален принцип?, обърна се д-р Панайотов към държавния обвинител.В изказвавено си през съда бившият председател на местния парламент обясни, че Общинският съвет е политически орган и решенита се взимат на тази основа. Той разкри, че съветници са идвали при него и са искали да откупят дълга от 50 000 лева на ДКЦ-1.

След това същото са поискали и от управителя на ВиК Димитринка Христова. Настоявали са тя да прекрати и договора с доставчика на гориво за водното дружество. Това била и причината за атаката срещу нея и отстраняването й от поста управител на ВиК. "В основния договр с Димитринка Христова бе пропуснато да се напише какви са неустойките или санкциите за управителя на ВиК. С подписването на анекса аз целях да се поправят тези пропуски и нищо повече. В тая неуредена държава трябва да се носи и персонална отговорност и вина имат и тези общински съветници, които са гласували", каза пред съда д-р Панайотов. Делото срещу бившият председател на Общинския съвет в Дупница бе заведено през 2006-а година, след като 13 съветници внесоха сигнал в прокуратурата за сключване на неизгодната сделка.

В продължение на 4 години прокуратурата и съдът променяха становището си за това по кой член от Наказателния кодекс да Панчо Панайотов трябва да бъде подведен под отговорност за подписан анекс към договора за управление на бившия управител на "ВиК" Дупница Димитринка Христова. Съдия Илияна Димова от Районен съд в Дупница изпрати делото в Окръжна прокуратура заради съмнения за по-тежко престъпление. Становището на председателя на Окръжния съд в Кюстендил Мирослав Начев бившият председател на Общинския съвет трябва да бъде съден за неизгодна сделка, както и за злоупотреба с доверие, по чл. 217 от Наказателния кодекс, което е в компетенцията на Районния съд. Така делото бе върнато за втори път в Дупнишкия районен съд, след като окръжните магистрати отмениха оправдателната присъда произнесена от съдия Мая Гиздова през септември миналата година.

Източник: dennews.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: