Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подеха нициатива за опазване на горите от пожари в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 14:12 / 11.07.2024Коментари (0)1048
В Кюстендил се проведе съвместна инициатива на Регионална дирекция по горите - Кюстендил, Държавно ловно стопанство "Осогово“ и Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението, насочена към опазването на горите от пожари, предаде репортер на "Фокус“. Домакин на събитието беше Центърът за работа с деца на улицата "Свети Стилян“.

Инициативата е част от национална кампания за опазване на горите от пожари, инициирана от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите. Тя включваше занимателни игри и запознаване на децата с правилата за пожарна безопасност, както и с щетите, които огънят нанася на природата.

Димитър Здравков, зам. - директор на РДГ – Кюстендил приветства децата и разказа повече за инициативата.  "Пожарът е процес, при който огънят бързо и неконтролируемо изгаря всичко по пътя си, като създава опасност за живота и здравето на хората, животните, растенията и разрушава местата, на които се разпространява. Или по-просто казано – пожарите унищожават тревите, храстите, дърветата, животните и техните местообитания, храната им, замърсяват се изворите и потоците, а последиците от тях оказват влияние за дълъг период от време“, каза Димитър Здравков.

Той посочи, че освен прякото влияние върху растенията и животните, големите горски пожари оказват влияние върху климата чрез отделяне на голямо количество вредни газове, прах и повишаване на температурите. По този начин те оказват влияние и върху хората, които губим част от тези гори и всички ползи, които те ни носят.

"Възникването на всеки горски пожар е голямо предизвикателство за нас - лесовъдите и за пожарникарите, тъй като загасяването му е много опасна и трудна задача по ред причини. Понякога, ако пожарът е възникнал в труднодостъпни планински терени или в иглолистни гори, това може да продължи с дни или седмици и съответно загубите да са наистина огромни“, допълни Здравков.

Той посочи пред децата, че ако забележат възникнал пожар: ако е в близост до тях, трябва да се отдалечат на безопасно разстояние и след това да се обадят на тел. 112, за да съобщят за пожара или да се обадят на някой възрастен, който да го направи вместо тях. И в никакъв случай да не се опитват да го гасят, защото може да пострадат.

Зам.-директорът на горската дирекция посочи на децата основните правила за избягването на горски пожари и им разказа за  превантивните дейности, изпълнявани от лесовъдите. Децата имаха възможност да се запознаят с част от инструментите, ползвани за потушаването на горски пожари и с оборудването на един противопожарен автомобил.

След това се проведоха и образователни игри. Децата бяха разпределени в няколко станции.


Инж. Димитър Здравков-зам. директор РДГ – Кюстендил.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: