Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подпалвачи на гуми системно тровят Петрич
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:55 / 27.04.2011Коментари (0)247
"Ако искате да видите къде е задният двор на Европа, то елате в Петрич. Тук е, няма да го сбъркате нито по миризмата, нито по въздуха..." С подобни думи петричани от години канят медиите на гости, за да покажат какво гайле имат.

А проблемът на южния град е наистина сериозен, защото хората там по три дни в седмицата дишат, а после си стоят у дома. Това е така, защото полето на Петрич е като в Ирак, а сега самите жители са го кръстили Либийски полигон.

То цялото е осеяно с огромни черни мазни петна. Там нелегално по три пъти в седмицата се палят огромни клади от гуми и кабели, които така обгазяват града и околните села, че черният смог се стеле като пелена над града.

И човек наистина би си помислил, че някакви военни действия опустошават въздуха и почвата.

Според посоката на вятъра на "газови атаки" са подложени ту крайните квартали на града, ту селата, близки до ГКПП-Кулата.

Става въпрос за системно горене на хиляди гуми, а не за единични актове.

"Проблемът в общината с горенето на гуми дойде от влизането на страната ни в Европейския съюз. Отвори се свободно границата, както и търговията за стоки и движение на хора", разказва кметът на града инж. Вельо Илиев.

Много от ромите в пограничната община, които са над 3000, веднага надушват схема за лесна печалба на пари и хукват през границата, та в Гърция. Там започват да събират стари гуми, кабели, всякакви отпадъци. Комшиите даже били доволни от появата на "доброволците". Те ги отърват от боклука, който по гръцкия закон трябва да се превозва до определени места. Гостите им спестяват труд и средства - услуга, за която даже получавали по някое евро.

Нашите "чистачи" пък събират и товарят всичко на малки бусове и юруш през границата, където никой не ги спира.

Далаверата била толкова голяма, че един човек или група правели по три-четири курса на ден.

За първи път преди 4 години път от митница Кулата насочили вниманието на властите към проблема и предупреждават, че нова екологична опасност надвисва над България. Заливат ни боклуците на Европа, казали митничарите.

Те се опитват да спрат нашествието на 30 до 40 влизащи буса с гуми седмично, но знаят, че това е по ръба на закона. Още повече че пътуващите роми получили инструкции от босовете си и започнали да представят фактури, че са купили стока втора ръка и само я превозват.

Големите фирми за изкупуване на скрап надушили печалбата и набързо разкрили пунктове в Петрич, но не на регламентирани места, а в самата ромска махала, като си наемат само местна работна ръка. Без документи, всичко на тяхна отговорност.

За да извадят металната плетка от гумите, ромите започнали всяка нощ да палят клади. От десетина гуми може да се изкара най-много десетачка. Но пораженията върху околната среда в района са огромни.

Петричкото плодородно поле от години вече е покрито с тънък слой черни мазни сажди, под които с години нищо няма да се роди. Голяма част от земите са частни и хората не знаят къде и как да си търсят правата за увреждането. Обгазяването пък е донесло алергии на доста хора. РИОСВ прави десетки проверки, но няма срещу кого да съставя актове за нерегламентирано горене на гуми, тъй като "извършителят е неизвестен".

Полицията няколко пъти е успяла да сгащи подпалвачи на гуми, но след това ги пуска, защото няма как да ги накаже.

На последните избори двама петричани влязоха Народното събрание - Митко Захов от ГЕРБ и Огнян Тетимов от "Атака". В тях петричани видяха лъч надежда: може би техните хора "у властта" ще оправят нещата. Пишат петиции жалби, писма. Придружават ги с клипчета и снимки.

"Ние живеем в този град и знаем добре какъв е проблемът - коментира пред "Труд" депутатът Митко Захов. - Затова и заедно с колегата от "Атака" се захванахме да направим каквото можем. Първата ни победа вече е факт. Успяхме да вкараме промяна в Закона за управление на отпадъците и от броени дни тя е факт. Сега вече действа забрана за внос на гуми от физически лица и при нарушение се налага парична санкция."

Захов обаче е реалист и не бърза да се радва:

"Аз съм наясно, че ромите са бедни и няма откъде да им се вземат пари при наложена глоба. Затова сега съм внесъл предложение за промяна в Наказателния кодекс, така че това деяние да бъде санкционирано с обществено полезен труд. Така ще има някаква справедливост и санкция, защото, като хванат нарушителите, поне ще ги накарат да чистят и да си възстановяват разрушеното."

Но пробив в законовата система пак ще може да се открие. И отговорът е прост - фирмите за скрап ще снабдят "търговците" с разрешение за внос и керванът пак ще върви. Другият вариант, който е най-лесен, е товарът да се снабди с фактура, в случая за гуми втора ръка с цел търговия. И боклуците отново ще идват в България.

Големите играчи на вторични суровини не рискуват да се занимават с вноса, той се поема от бедните и гладни роми. Само преди седмица на Кулата бяха спрени поредните 15 буса, натоварени със стари гуми и кабели.

Сега вносителите трябва да носят набор документи, включително разрешително за търговия със скрап, издадено от МОСВ. В противен случай им съставят актове, без обаче да е изяснено къде е мястото на боклуците, ако се предприеме обжалване.

Чуват се гласове полицията да връща още на границата товарите гуми за горене. Но с влизането ни в Шенген тя ще отпадне напълно и няма да има кой да ги спира.

Петричани не вярват, че законовите промени ще проработят. И "стока" вече идва не само от Гърция, но и от Италия и Германия.

А иначе санкцията за горене на гуми е от 150 до 500 лева за частни лица, а за фирми - от 3500 до 10 хил. лева. Но на всички е ясно, че такива пари от глоби не са влизали в бюджета и едва ли някога ще влязат.

Засега жителите на ромската махала в Петрич не спират да обгазяват общината. Те са се изхитрили и палят огнищата в полето само на километър-два от южния град. Равното място им дава възможност да видят отдалеч идващите полицаи, за да си плюят на петите. И играта им на котка и мишка с полицията продължава.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: