Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поклонници тръгват пеша за Рилския манастир от Витоша
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:50 / 31.07.2011Коментари (0)308
© Blagoevgrad24.bg
За втора година от столицата ще тръгнат група поклонници, които ще преминат пеша трите планини - Витоша, Верила и Рила, за да стигнат до Рилския манастир. Началото на поклонническия път "Рилският чудотворец" ще е на 1 август. Денят ще започне със св. Литургия в столичния старинен храм "Св. София", водосвет и лития в центъра на града.

В похода до Рилския манастир може да се включат всички желаещи, но те трябва да се съобразят с условията на пътуването- дълги пешеходни преходи, силно слънце, голяма продължителност на похода и съответно голямо физическо натоварване. През миналата година 50 човека взеха участие в поклонението до Рилския манастир. Тази година се очаква те да са около 100.
Желаещите да участват се събират пред храм "Св. София" на 1 август сутринта с багажа си. Там те попълват декларация, която се изисква от спасителната служба и заплащат 7 лв. планинска застраховка. Тази година походът ще продължи един ден повече. Опитът от миналата година е показал, че е необходимо повече време, за да се премине спокойно маршрутът и да има достатъчно време за богослужения и духовни беседи. Смисълът на поклонническия път е участниците да се съсредоточат върху молитвата, върху общението с Бога, да се подготвят за срещата със рилския Чудотворец. Затова през тази година е предвидено нощуване в палатков лагер, изграден в седловината Бука Преслап между Витоша и Верила. Участниците трябва да си носят спални чували и палатки. Те ще бъдат транспортирани с микробус до палатковия лагер, за да се улеснят поклонниците.

И тази година походът ще се води от д-р Павел Павлов от Богословския факултет в София. Поклонниците ще бъдат изпратени от столицата от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В пътуването до Рилския манастир те ще бъдат придружавани от о. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, о. Методий и о. Дамян. Духовниците ще извършват предвидените богослужения. Планирано е тази година преходите да са малко по-кратки и да има време за богослужения,  по-често да се чете Акатиста на св. Йоан Рилски и да се отдели внимание на духовни беседи между свещениците и поклонниците. Край огъня, в края на деня, те ще разговарят върху духовни въпроси, които ги вълнуват.

Друга група поклонници ще се отправи от Благоевград към Рилския манастир. Тя се води от о. Стоян Бербатов и ще премине през хижа "Македония", през гроба на св. Йоан Рилски и накрая ще се срещне със софийските поклонници в св. рилска обител на празника Преображение Господне.

Източник: Двери.бг






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: