Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Природолюбител спасява и се грижи 4 дни за млад щъркел
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:54 / 04.07.2010Коментари (0)166
© Blagoevgrad24.bg
Иван Стамберов намира в покрайнините на село Елешница, община Разлог спаси млад щъркел. "Опитах се да го накарам да излети, но явно при приземяването след първия полет имаше някакво нараняване и не можа да се справи. Тъй като се свечеряваше, а има много кучета - нощем и лисици, го прибрах в къщи. Хлапетата от махалата Динко Сковърданов и Емил Чорбаджиев с голям ентусиазъм му уловиха три жаби, от които изяде една. Надявах се щъркелът да е бил само изтощение след първия полет (и неговото "младежко приключение"). Очаквах на следващия ден след като хлапетата му наловят закуска да има сили да излети.", разказва Иван Стамберов.

Щъркелът видимо е към края на развитието си, Иван Стамберов  го намира  на около 300-400 м. от гнездото като установява, че другите щъркели в гнездото още не летят. "Мястото на птицата е в небето, но ако не се справи и не може да излети? С какво да я храня, какво място да и приготвя, къде да намеря още информация, какво да правя за да оцелее? Как е редно да се грижа за нея? Макар и да хапна малко, омърлушена е ляга на земята като я приближа. Може би птичарите знаят повече? Инак няма да я изоставя, бих се радвал да имам такъв важен и симпатичен щъркел. Може би трябва да потърся автовишка да го върнем в гнездото, но ако е изхвърлен от гнездото от възрастните или е избутан от другите четири щъркела?", стотици въпроси минават през главата на Иван Стамберов. 

Дълго време спасителят на младия щъркел прекарва на телефона. Свързва се с орнитоложко дружество, което го препраща към РИОПС- Благоевград. Бързо съдействие намира от служителите в общинска администрация - Разлог, които се свързват с енергото и организират спасителна акция. Историята, която развълнува не само с. Елешница, но и цялата община Разлог завършва с хепи енд.

Нещата се развиват по предварително подготвен сценарий. Автовишка качва щъркела с име Щръколчо  в гнездото и той е приет радушно от четирите си братя и сестри. "Аз естествено не пропуснах възможността да се издигна с платформата на автовишката, да пипна щъркеловото гнездо и разбира се да се усмихна на щастливото семейство", допълни Иван Стамберов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: