Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пробутвали ни залежала манджа по празниците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:11 / 08.03.2011Коментари (0)285
© Blagoevgrad24.bg
Голямата суматоха по празниците в зимните курорти и СПА центровете е била използвана от търговците за продажба на залежали храни. Това става ясно от проверката на Агенцията по храните в почивните дни около Трети март. Освен това манджите често са били съхранявани при неподходяща температура. Инспекторите са се сблъскали и със стар и добре познат у нас проблем - мръсотия по обектите, където се приготвя храна. Около 90 килограма хранителни продукти с изтекъл срок на годност са били бракувани при проверките, съобщиха още от агенцията. Най-много нарушения има в Благоевградско, експертите са констатирали пропуски също така в Боровец и района на Смолян. Търговците в зимните курорти явно са решили това, което е изостанало, да го реализират преди края на сезона каза Йордан Войнов. Проверките са извършени в 1328 обекта на търговската мрежа и заведенията за обществено хранене в цялата страна. Има издадени 114 предписания и 66 акта за административно нарушение. Три обекта са затворени временно.

Проверяващите са установявали често, че има обекти за хранене в неподходящи сгради и без необходимото оборудване, уточниха още от Агенцията по храните. Етикетите също са били дефицитни, установила проверката. Междувременно продължават и проверките за вредни химикали в зеленчуците и плодовете по пазарите и в детските столове. Предстои да бъдат унищожени 80 тона домати.

Съставът и задачите на работна експертна група за наблюдаване на цените на пазара на храните към Министерския съвет ще бъдат утвърдени по време на правителственото заседание. Тя ще се председателства от министъра на земеделието и храните. Освен него в новия орган ще участват представители на министерствата на финансите, на икономиката, вътрешните работи, Комисията за защита на конкуренцията, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните. При необходимост ще бъдат привличани специалисти от други организации.

Експертната група да разработи и поддържа система за мониторинг на храните по цялата верига - суровина, преработка, търговия, предлагат от аграрното ведомство. Освен това ще осигурява поддържането на специализирана интернет страница на наблюдаваните цени. Сайтът ще представлява своеобразна "виртуална борса за цените по веригата" според министъра. На страницата ще може да се подават и сигнали на потребители.

Окончателният вариант и форматът ще бъдат предложени от администрацията на премиера, към когото ще работи новата структура. Органът няма да има санкциониращи функции. При необходимост ще иска обяснение от търговците, когато се види, че има голямо завишение на цените. Това каза за "Монитор" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. При разработката на този проект е използван предимно испански и френски опит. Подобни органи има и в другите страни от общността.

Създаването на органа за мониторинг на цените на храните може да подпомага активно работата на Комисията за защита на конкуренцията според Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители". В момента у нас има съмнения за картелизация на различни браншове, затова всички институции, които се включват в експертната група, ще могат да подават информация на КЗК. Според него обаче информационният сайт, който предлага министър Найденов, може да бъде полезен само ако дава на потребителя възможност за избор. Подобна система за online следене на цените е била създадена през 2007 г. в Словения. Тя е работила успешно и по този начин потребителите са оказвали натиск върху цените и опитите за заблуждение от страна на търговците.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: