Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
РИОСВ-Перник търси кой пусна булдозерите в рeка Рилска
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:25 / 03.11.2010Коментари (0)246
Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник издирва информация за собствениците на вилните селища, който се строят на брега на Река рилска и самите извършители на безобразията в коритото на реката.
Както dennews.bg писа частни булдозери газят водите на река Рилска, прекрояват коритото й и трупат високи диги, за да се спасят къщите строящи се на самия бряг.
Екоинспекторите на място са констатирали щетите нанесени на природата. Сега се чака отговор от общинската служба "Земеделие и гори" в Кочериново кои са собствениците на имотите, за да се установи и кой е извършителя на посегателствата.
"РИОСВ веднага извърши проверка на място и беше установено, че има нарушение и нанесени щети. След като получим официална информация за собствениците ще задействаме процедура за съставяне на актове. Ние подадохме сигнал и в Басейнова дирекция-Благоевград и от там е била извършена проверка на място", обясни началникът на отдел "Превантивна дейност, КПКЗ, биологично разнообразие и
защитени територии" в РИСОВ-Перник Силвия Димитрова.
Кметът на село Пороминово Венелин Петров очаква следващата седмица екип от Басейнова дирекция да направи втори оглед на място.
"Бях информиран, че е направена проверка от Благоевград, но аз не съм присъствал на място. Затова помолих за второ посещение, за да мога да посоча какви са притесненията на местните хора", каза Петров за dennews.bg.
От Басейнова дирекция е издадено писмо с което разпореждат извършителите на "строителните" работи в коритото на река Рилска да коригират щетите.
Булдозери са изместили реката в ново корито и са натрупали високи диги. Според хора от селото това е станало водите на реката стигнали до самите къщи, които все още се строят.
За да спасят инвестициите си частниците са натрупали чакъл и така са отдалечили реката от естествения й бряг, като до къщите се образувало малко езеро. "Новите" брегове на реката представляват високи купища от камъни.
Според местните хора грубата намеса в естествения път на реката и разрушаването на местообитанията на няколко защитени вида животни, обитаващи ливадите и коритото на реката, която е и част от НАТУРА 2000, става по незаконен начин

Източник: dennews.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: