Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разколниците си търсят нов Неврокопски митрополит
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:30 / 27.09.2010Коментари (0)173
© Blagoevgrad24.bg
От вчера разколниците останаха без Неврокопски митрополит и са в процес на трескаво търсене на нова кандидатура. Избраният преди 1 година за наследник на Пимен в Алтернативния синод митрополит Гервасий, когото преди дни разколническите владици заставиха да даде писмено обяснение за скандалното си поведение, отказа да го направи и обяви, че напуска синода и ще прави в София филиал на разколническата гръцка Истинно-православна църква. Контактите му с тази църква, където през лятото той раздаде епископски санове на светския хроникьор Дим Дуков и на разпопения от Видинския църковен съд бивш архиепископ Харалампи Начев, всъщност провокираха основния въпрос, на който Св. синод настоя Гервасий да отговори: какво общо има той с гръцките разколници.
Междувременно стана ясно, че в понеделник Гервасий изпратил писмо до митрополит Ангел Атанасиу, който е духовният водач в Гърция на Истинно-православната църква, и поискал разрешението му и финансова подкрепа, за да основе български филиал на това разклонение на флоринския старостилен разкол. В писмото си Гервасий се оплакал, че целият алтернативен синод начело със Софийския митрополит Инокентий е минал към официалния синод на патриарх Максим, където той не желаел да отиде. Заедно със себе си, Гервасий предложил на Атанасиу и параклиса на разколниците до палатките в София, в който те служат от 2004 г. Идеята му е да го превърне в истинно-православен храм. Не е ясно как това ще стане, след като хората на Инокентий продължават да са там, защото за последните 3 години алтернативният синод бе напуснат единствено от бившия игумен на Роженския манастир епископ Йоан Богослов.

След поредната изцепка на Гервасий с решението му да оглави още един синод в България - на Истинно-православната църква, вчера членове на разколническия синод започнаха трескаво да търсят нов Неврокопски митрополит, който да го смени, защото Неврокопската митрополия е най-силната им епархия и оттук са повечето от свещениците им, останали верни на Пимен.
По канон изборът на владика става на делегатско събрание на църковните настоятелства в епархията, които гласуват с бюлетини за един от няколко предложени кандидати за поста, но през последните 20 години процедурата повече прилича на политически избори - кандидатите за високия църковен пост предварително дават съгласието си да участва в избора, после обикалят цялата митрополия, обхващаща Югозападна България, за да се запознаят с хората и да ги навият да гласуват за тях. В повечето случаи това става срещу пари, правят се пазарлъци, групират се лобита. При избора на самия Гервасий в храма край с. Добринище се говореше за по 80 лв. на глас.


Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: