Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разлог отбеляза 112 години от мъченическата гибел на Стефан Чернев
Автор: Ливия Кукова 20:50 / 21.10.2024Коментари (0)143
©
Всяка година през октомври село Елешница приема гости от село Стойките, смолянското село, където през 1890 година е роден Стефан Чернев в многодетно семейство. Той е най-малък от петимата си братя и от малък закърмен с подвизите на героите, вдъхновен е от Петко войвода.

На 5 октомври 1912 г. 27-и Чепински и 39-ти Солунски полк от трета Родопска бригада започват своята освободителна мисия, като настъпват от района на Велинград в обща посока към Разлог и Неврокоп. От 39-ти пехотен полк изпращат на разузнаване група от 12 войници - доброволци, сред които и Стефан Чернев. 

На 8 октомври 1912 г. разузнавачите достигат село Елешница в Разложката котловина. 

По същото време там пристига чета от двадесетина бойци, изпратена от войводата Христо Чернопеев, защото има сведения, че изтеглящият се турски аскер ще нападне село Елешница. 

Войниците и четниците се подготвят за бой, с ясното съзнание, че трябва да спрат на всяка цена турските войски , за да не се допусне разграбването и опожаряването на селото, докато пристигнат главните български сили, които се намират на 7-8 километра.

В утрото на 9 октомври 1912 г. турската войска, която стократно превъзхожда българската, обкръжава Елешница и започва неравностоен бой, в който се проявява героизмът на Стефан Чернев. Той загива мъченически...

Спомените разказват:

''Войникът Стефан Чернев от Стойките е залегнал на пътеката вляво от Палагини скали, и със свръхчовешка воля се бори и отбива напада на противника. Никой отникъде не може да му се притече на помощ и той добре разбира това. Би се вероятно повече от 3 часа. Най-накрая му свършиха патроните. Тогава две вражи кюмета се надигнаха към него. Самотният български войник на пътеката скочи прав, взе позата за бой с нож и по всички правила, тренирани в казармения плац, започна да се върти встрани и кръгом и да отбива ударите с нож и приклад."

Загива мъченически, но Елешница е спасена. И тази година, в похода към лобното място на безсмъртния син на смолянското село Стойките и Елешница се включиха жители на двете села, водени от кметовете Дафина Кехайова и Владимир Фръндев, ученици, учители, зам.-кметът на община Разлог Славчо Фарфаров, граждани и гости.

Признателните поколения припомниха мъченическата смърт на младия герой, неговата потомка Екатерина Чернева прочете есе за своя родственик.

Положиха се венци и цветя.

Високо над Елешница, на лобното място на героя, се извисява самотен бор и паметна плоча, за да се помни – свободата на Елешница и България е извоювана с кръвта на знайни и незнайни воини. 

Всяка година, през октомври, две села се отправят към лобното място на своя герой Стефан Чернев – да се помни и предава примерът му от поколение на поколение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Политически сътресения в Молдова
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: