Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разлог създаде нов туристически обект – "Старите бани"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:41 / 31.10.2013Коментари (0)805
©
Днес Старата българска баня и Старата турска баня официално бяха открити от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметът на Община Разлог Красимир Герчев. Сред гостите на събитието бяха още народният представител Любен Татарски и областния управител на Благоевградска област Муса Палев.
Видинската филхармония посрещна стотици жители, гости и туристи на новосъздадените туристически атракции "Старите бани" в село Баня.

"Днес село Баня и община Разлог доказват с право, че са регионален лидер в областта на културния туризъм и балнеологията. Новите туристически продукти ще доведат до увеличаване на посещаемостта и заетостта на легловата база в региона, а това означава и повече работни места.",. каза по време на официалното откриване Министър Терзиева

Министър на регионалното развитие подчерта, че проектът "Адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство за развитие на туризма в община Разлог", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г. е поредният успешен пример за това как в партньорство държавата и Европейския съюз инвестират в развитието на България като туристическа дестинация.

"В навечерието на зимния туристически сезон съм радостна от факта, че откриваме поредния успешен проект, превръщащ богатото ни културно - историческо наследство и местен фолклор в притегателен туристически център.", допълни още министър Терзиева.

Домакинът на тържественото събитие инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог подчерта, че село Баня и община Разлог имат тези уникални паметници, благодарение на финансовата подкрепа на Европейския съюз, който подкрепя общинските политика за решаване на местни проблеми.

"Надявам се, че с реализирането на този проект ще се повиши стандарта на живот в село Баня, а също така с новите туристически продукти ще имаме възможност за все повече туристи на нашата прекрасна община.", каза Герчев. Кметът не пропусна да благодари на своя екип за тяхната работа по проекта и на Министерството на регионалното развитие на оказаната методическа помощ.

"Този проект е важен, защото той дава една основа за развитието на туризма, а това е перспективата за нашата община и за нашия регион.", заяви народният представител инж. Любен Татарски.

На изключително приятна атмосфера се насладиха гостите на официалното откриване на старите бани, който са реставрирани и консервирани по проект за 2 023 923,96 лева. Възстановените старинни бани "разказват" на туристите и на местните хора за древната традиция на балнеологията в региона. Изпълненият проект създава комплексен туристически продукт, съчетаващ културно-историческия туризъм с балнеоложкия, планинския и селския. Предпоставка за това са обявените за паметници на културата - старата българска баня и турската баня, както и наличието на многобройни минерални извори (72), бликащи от недрата на Баня с температура 37 - 57ºС.

Старата българска баня и турска баня са културно-исторически вариант на римските антични бани. Техният градеж бил от каменни корпуси и тухлени покривни конструкции. Корпусите на баните са градени обикновено с клетъчна зидария, поради което освен дялани каменни блокове са използвани и тънки тухли. Отоплението на банята било хипокаустно, т.е. с мрежа от канали за горещ въздух, прокарани в стените. Отворите на куполите им служели за осветление.

По проекта "Адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство за развитие на туризма в община Разлог" е изграден "Воден атракцион", включващ съоръжения с акцент върху водата и нейното използване, което е тематично свързано с богатия ресурс от минерални извори в района. Той е оформен като детска игрова зона, в която водата е основен елемент. Монтираните съоръжения - ръчна водна помпа, бент, метално колело с масичка за игра с пясък, метално колело с лопатки и Архимедова спирала, онагледяват физични закономерности и така се постига допълнителен резултат - игра и обучение се сливат в едно. Тези съоръжения са достъпни и за деца с физически увреждания.

Старата Българска баня и Турската баня, които са свидетели на превратностите на времето от днес продължават своя нов живот. Обучени по проекта аниматори и екскурзоводи посрещат туристите с думите "Добре дошли в Баня - селото с лековити води, древна история, бит и култура". Аниматорите и екскурзоводите ще работят в изградения и обзаведен също по проект Туристически информационен център.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: