Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ремонтират общежитие към 181-годишно училище в Раждавица
Автор: Венцислав Илчев 15:00 / 31.07.2024Коментари (0)1006
Община Кюстендил стартира изпълнението на проект за ремонт на общежитието към Начално училище "Св.св. Кирил и Методий“ в село Раждавица. На пресконференция бяха представени основните дейности, планирани по проекта, предаде репортер на "Фокус“. На представянето присъства и кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

"Хубав проект, който ще даде един тласък на село Раждавица. Едно от живите села на територията на община Кюстендил. Малко село, но село с голям потенциал. Там е и единственото училище в малко населено място на територията на общината. Там има и общежитие към училището“, каза Огнян Атанасов.

Той се върна назад във времето, когато като общински съветник е провел среща с тогавашния директор на училището в село Раждавица. Тогава общежитието се е отоплявало на печки на твърдо гориво, а децата са заспивали, след като печките са угасявани. Тогава е изградена отоплителна инсталация, но отново с котел на твърдо гориво.

"След това се разработи проект, кандидатства се по Плана за възстановяване и устойчивост, направиха се паспорти, енергийно обследване и проектът беше финансиран. Тук ще се направят обичайните неща за енергийна ефективност – топлоизолация, подмяна на дограма, топлоизолация на покрива и децата ще живеят при едни по-добри битови условия. Предвижда се и соларна инсталация за топла вода. Тя ще се ползва за битовите нужди“, коментира кметът Атанасов.

 По думите му се предвижда да се изгради комбинирано игрище за футбол. То ще бъде в двора на училището. Там ще се поставят комбинирано детско съоръжение, съоръжение за баланс и за катерене, люлка и кошчета за отпадъци. "Разработихме проект, кандидатствахме и спечелихме финансиране за направа на футболни терени в шест училища. Едното от училищата е именно в село Раждавица“, допълни инж. Атанасов.

 Стойността на проекта за ремонт и рехабилитация на училищното общежитие в село Раждавица е 1 366 946 лева . Дейностите трябва да приключат до месец октомври 2025 година. Основната цел на проекта е да създаде условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, включваща, енергийно ефективна, подкрепяща и мотивираща образователна среда, която да съдейства за повишаване мотивацията за учене и самоподготовка и подобряване на образователните резултати на децата и учениците.

Освен строително-ремонтните дейности се предвиждат доставка и монтаж на необходимото оборудване и обзавеждане на помещенията. Ще има спални помещения, възпитателска стая, фоайе, киносалон, стаи за самоподготовка и занимания, телевизионна стая, стая за развлечение и игри, столова, киносалон и обслужващи стаи. В общежитието са настанени около 50 ученици, които на седмичен режим там. 




Огнян Атанасов, кмет на Кюстендил.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: