Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Римляни посрещнаха гости в Дренково
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:53 / 26.10.2013Коментари (0)253
©
Римляни посрещнаха гости от Благоевград, Македония и Полша в благоевградското село Дренково. Вчера, в Деня на плодородието, стотици жители и гости станаха част от празника на селото, който разказва "Преданията на виното". Повод за богатото веселие бе реновираната "Късноантична сграда- село Дренково". Инициативата за почитане на този туристически обект за втора поредна година е дело на община Благоевград, Югозападен университет "Неофит Рилски", Регионален исторически музей, движение "Ние жените" и Съвета по туризъм.

Важна част от празничната обстановка бяха официалните гости и домакини зам. - кметът по хуманитарни дейности в община Благоевград Валери Смиленов, зам.- кметът по строителството и сигурността инж. Стоян Благоев, представители на общинска администрация, студенти, както и гости от Македония и Полша. Те бяха посрещнати с чаша вино, пита от лимец и исторически факти за късноантичната сграда. Един от археолозите при разкриването на античната сграда в Дренково и представител на Регионалния исторически музей в Благоевград Юлия Божинова сподели с присъстващите моменти от съществуването на мястото. "Районът на днешното Дренково е населяван от най-дълбока древност- края на VII-VI хил. пр. Хр.", каза Божинова. Тя допълни, че късноантичната сграда на село Дренково е атрактивен туристически обект, който заема около 900 кв. м площ и включва две големи правоъгълни помещения. Към тях има и едно квадратно с вход към по-малко правоъгълно, както и вътрешен двор, от който се е влизало във вътрешните помещения. Четирите външни ъгъла на сградата представляват полукръгли отбранителни кули. Един от интересните факти за туристи и гости бе производството на вино в помещения на сградата.

От своя страна община Благоевград в лицето на зам.- кметът Смиленов изрази готовност да съдейства за популяризиране на обекта като туристическа дестинация. "Народ без история, е народ без корени", категоричен бе зам.-кметът Смиленов.

След официалната част на събитието, млади и стари се хванаха на кръшни хора. Атрактивен и богат спектакъл с участници от ЮЗУ "Неофит Рилски", самодейци от Обединен детски комплекс, фолклорни групи от Народно читалище "Никола Вапцаров" и читалище "Смилен Сейменски"- Логодаж, групи от селата Бачево и Скребатно, участници от македонския град Делчево ознаменуваха заедно продължителността на една история.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: