Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Римляни посрещнаха в Разлог Министъра на регионалното развитие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:26 / 13.06.2012Коментари (0)256
Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев посрещна Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-шефът на Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия Карстен Расмусен.

Разлог успя да впечатли Расмусен с перфектно изпълнен проект по прилагане на мерки за енергийна ефективност. Критичният към България по отношение на усвояването на средства по европейските фондове похвали разложкият кмет след щателен оглед на ЦДГ "Д-р Елиза Астинова" с думите "Много качествено изпълнение." От екипа на министър Павлова не пропуснаха да похвалят инж. Герчев, че България има нужда от добре изпълнени проекти, за да защити и иска повече финансови средства от ЕС.

Лентата на изпълнения проект "Прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на Община Разлог" прерязаха инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог, министър Лиляна Павлова, инж. Любен Татарски народен представител и Георги Фарфаров управител на фирмата изпълнител. Сградите на Целодневна детска градина "Незабравка" - гр. Разлог и Целодневна детска градина и Детски ясли "Елиза Астинова" - гр. Разлог са санирани по мерките за енергийна ефективност в образователната инфраструктура, осигурени по ОП "Регионално развитие". Стойността на проекта е 540 790 лева. Всички изпълнени ремонтни дейности и въвеждането на съвременни енергоспестяващи технологии, използващи възобновяеми източници на енергия ще доведат до трайно намаляване на разходите и до екологични ползи. В двете детски заведения се отглеждат и обучават 250 деца.

По-рано през деня министър Павлова даде старт на проект за адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство в село Баня, община Разлог. Проект ще възстановява някогашната римска и турска баня в селото с цел превръщането им в туристическа атракция и развитие на балнеолечението и СПА туризма. По думите ѝ тази инвестиция  от 2 млн. лева, каквато е стойността на проекта, си заслужава, защото ще се разкрие потенциала на района и ще се привличат повече туристи от страната и чужбина.

 "Този проект е много важен по две причини, тъй като имаме възможността в този регион да съчетаем ските със спа и  балнеотуризма, а в същото време да дадем възможност на туриста да види нещо от стари времена, както е видно  от римско време хората са оценили  качествата на водата тук. С реализацията на този проект ще увеличим атрактивността и броя на туристите. Това е прекрасно място и има огромен туристически потенциал, които трябва да развиваме.", каза министъра на регионалното развитие и благоустройството.

По време на първа копка по проекта за реставрация, консервация и атрактивно представяне на двете стари бани римски пълководец и римлянка изненадаха министър Павлова. Кирките за хванаха инж. Красимир Герчев, инж. Любен Татарски народен представител в 41-во НС, Николай Драговчев кмет на село Баня и Карстен Расмусен, министър Павлова плиса вода от дървено ведро.  

Двата основни обекти по проекта, които ще бъдат реставрирани, консервирани и атрактивно експонирани старинните бани в село Баня - "Старата баня", известна още като "Римската баня" и "Старата Турска баня". Баните са  доказателство за древната балнеоложка традиция в района.

 "Днес се осъществява една наша мечта, а именно проекта за адаптиране на паметниците на културно историческото наследство. Искам да благодаря на целия си екип, на екипа на МРРБ, с които работихме заедно. Щастлив съм, че с този проект Баня ще повиши своя туристически потенциал и стандарта на живот.", каза инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог. 

Инж. Любен Татарски благодари на Министър Павлова, като подчерта, че в нейно лице е намерен изключително голям поддръжник и радетел, за това, което искаме да направим в нашия регион. Народният представител похвали за работата кмета на община Разлог и неговия екип.

Община Разлог е Бенефициент по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. и има сключени с МРРБ няколко договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, които са в различна фаза от изпълнението си. Благодарение на финансовата подкрепа от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, осигуреното национално и общинско съфинансиране, в последните години на територията на община Разлог са реализирани и се изпълняват проекти с обществена значимост, отговарящи на потребностите на местната общност в различни населени места.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: