Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сашко от Сандански от изнасилен стана болен
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:10 / 17.10.2010Коментари (0)493
© 24 часа
Случаят "Сашко от Сандански", който разтърси държавата преди 8 месеца, е на път да гръмне като сапунен балон. Преди дни петорна съдебномедицинска експертиза от водещи медици категорично опроверга съмненията за сексуално насилие над момченцето, което наскоро стана на 3 г.

Арестуваният на 16 февруари баща Костадин Тасев още в килията отнесе клетвите на стотици потресени българи. Сега, вече на свобода, е сърдит на медиите и най-вече на лекарите, които прибързано го обявиха за насилник. На 15 февруари вечерта в "Пирогов" с линейка от Сандански пристига в безпомощно състояние 2-годишният Сашко.

С разкъсан пикочен мехур откъм ануса и дебелото черво, с кръвозагуба и опасност за живота. 4 часа трае животоспасяващата операция. След нея лекарите са категорични, че върху детето е оказвано сексуално насилие. След като разпространяват тези свои съмнения, д-р Анастасия Трендафилова от Сандански, която нееднократно е преглеждала Сашко, подкрепя столичните си колеги.

От 20-ия ден след раждането момченцето било водено десетки пъти при нея с температура, инфекция и диария. След поредния преуглед преди година д-р Трендафилова изразява съмнения за сексуално насилие и сигнализира социалните служби в Сандански. Отказва обаче да се подпише под документ, че такова насилие категорично има, защото според нея трябва специалисти да го констатират. Тези дни тя не пожела да коментира петорната експертиза.

Сашко е лежал в болници в Сандански, Благоевград и София над 10 пъти за 2 години. Поставяни са му различни диагнози, но не и сексуално насилие. "Давахме последните си пари за лечение на детето. Карал съм се с лекари, че не му обръщат достатъчно внимание и не могат да го излекуват. Пусках жалба срещу тях", разказва бащата Костадин.

Той влиза в ареста ден след като Сашко е приет в "Пирогов" с две тежки обвинения - за хомосексуални действия със сина си и за нанасяне на тежка телесна повреда. От първия ден обаче той повтаря, че не е насилник, че обича детето си и не би му посегнал. Подкрепя го и майката на Сашко Христина, с която живеят на семейни начала. Тя е с лека умствена изостаналост, при разпитите понякога дава противоречиви показания.

Първата експертиза на детето, направена веднага след настаняването му в "Пирогов", казва, че то има физически увреждания, които са причинени от твърд предмет, какъвто може да е и еректирал полов орган. При обиска в дома на Костадин са иззети веществени доказателства. ДНК експертиза категорично отхвърля наличие на семенна течност от бащата по памперсите на детето.

Един арестант, с когото Тасев е бил в една килия в Сандански, е ползван като свидетел. Той казал на разследващите, че бащата е признал за проникване в ануса на детето с тоалетния душ на майката Христина. По душа обаче няма следи от друго ДНК освен нейното, установи експертиза. И по бельото на Костадин няма следи от ДНК на момченцето.

Тези неоспорими доказателства са първите, които пропукват обвинителната теза през май. Летните месеци са посветени на тройната съдебномедицинска андрологична експертиза на лекари от болница "Лозенец".

Мерят пениса на бащата в еректирало състояние. Тасев е особено надарен, установяват лекарите. На практика те подкрепят предишни показания на свидетели, които също твърдят, че бащата се хвалел с размерите си. Дълъг е 25 см, обиколката му е 22 см, а диаметърът 7 см, стана ясно от резултатите, прочетени пред съда.

"С такива размери е невъзможно да проникне анално, без да се разкъсат сфинктерите", категорични са медиците. Те обаче не обясняват по какъв начин са получени разкъсванията, като допускат, че може да са от някакъв твърд предмет.

През август прокуратурата назначава петорна експертиза, която да установи цялостното здравословно състояние на Сашко, всичките му заболявания, епикризи и как е лекуван в продължение на 2 г. Няма сексуално насилие, вероятно детето страда от болестта на Крон - дупки в червата, казват водещите медици след два месеца. Това заключение силно разколебава предположенията на прокуратурата. Костадин вече е извън ареста с мярка за неотклонение "подписка".

През лятото майката на Сашко е настанена в психиатрия в столицата за експертиза. Установява се, че има забавено умствено развитие, но е адекватна, разбира действията си и може да бъде годен свидетел по дело.

Психиатричната експертиза на бащата показва, че той е нормален и няма никакви психични отклонения. Психолози от института на МВР подложиха на детектор на лъжата Костадин Тасев. Заключенията им бяха, че той приема за нещо нормално аналния секс и хомосексуалните връзки.

Обяснениято му, че не би посегнал на сина си, защото после харчи много пари за лечение, също били неадекватни и странни, коментираха тогава специалистите. "Мамо, тате прави боц", пък е реплика, която Сашко уж бил казал в нощта, когато получил разкъсванията. Тя е част от обвинителната теза.

Доклад на социалните работници обаче установява, че детето почти не говори и не съставя цели смислени изречения, а само отделни думички, което не е нещо необичайно за възрастта му. Докато бащата бе в ареста, малкият Сашко бе преместен от болница в дом за медико-социални грижи в очакване на нови 2 операции. Били планувани за септември в "Пирогов", но после отменени за неопределено време.

Социалните служби междувременно заведоха дело в Софийски градски съд за извеждане на детето извън семейната среда. Делото продължава, но след категоричната експертиза, че бащата не е насилник, адвокатите му ще настояват момчето да остане при майка си и баща си.

Още в първите дни след ареста на бащата кварталът в Сандански, където живее, се надигна в негова защита. Стотици подписи бяха събрани в подкрепа. Съседи обясняват, че Тасев бил грижовен баща, работел в автосервиз, за да изкара пари за семейството си. Никой не повярва, че може да е посегнал по този гнусен начин на детето си.

Обвинението е силно разколебано, но все още не е свалено от Тасев, призна окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова. Междувременно срещу Тасев бе повдигнато и ново обвинение за закана за убийство срещу длъжностни лица от отдела за закрила на детето в Сандански.

Преди повече от година оттам поискали да подпише декларация, че е съгласен временно детето му да бъде настанено в социално заведение, но той отказал. Скарал се със служителките. В гнева си, че искат да му вземат сина, си изпуснал нервите с репликата "Ще ви убия, но детето си не давам".

Тогава социалните не са подали жалба за заканата. Направили обаче това наскоро, докато Тасев бе в ареста. "Най-много искам детето ми да бъде излекувано и да си го прибера вкъщи живо и здраво. На държавата не го давам. Ще работя, за да имаме пари за семейството", каза бащата, след като излезе от ареста.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: