Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Селският туризъм се надлъгва с данък “креват"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:35 / 01.05.2011Коментари (0)324
От Сапарева баня до Белчин, където боднеш пръчка, все минерална вода излиза. Но да беше само тя. По маршрута са прочутите рилски езера, невероятната Рила планина, текат Бели и Черни Искър, издигат се руините на римската крепост Цари мали град край Белчин.Всичките тези благини сякаш плачат за гости и туристи, за любители на спа терапията, за ценители на българските нрави и история.

На това попадна екипът ни чрез медийния тур на икономическото министерство по проекта "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България". Той е финансиран от оперативната програма "Регионално развитие". "Базовият лагер" беше в семейния хотел "Св. Георги", закътан в боровата гора край Говедарци. В него луксът на стаите се съчетава меко с домашния уют, с пукащия огън в камините, с панираните ябълки и тортата с еликсир, които само тук поднасят. Хотелът е кръстопът за многото ски маршрути и екопътеки наоколо.

Де що има предприемчив стопанин наоколо е отворил дома си за гости и сигурно добре е печелел доскоро. Но сега някои от къщите в региона са затворени.

Собствениците им са върнали категоризацията си на общината и твърдят, че държавата ги убива с въведения от началото на април туристически данък. Налогът, който изисква собственикът да плаща налог върху 30% от леглата, независимо дали са пълни или не, вече си е спечелил тук прозвището "данък креват". Срещу него ругаят и в Говедарци, и в Маджаре, и в Бели Искър под общото мото: "Нека ни намерят клиенти, ще плащаме и по 1 лев данък на легло за нощувка, нищо че сега общината го е свалила до 40 ст. Пак е много." А кой трябва да ви доведе клиенти, питаме? "Ами... кмета, общината..." е абсурдният отговор. С него странностите не свършват.

Христо Заркин от с. Бели Искър например е решил да не дава под наем стаите в живописната си къща "Роза", за да избегне омразния данък "креват". А негов колега от Маджаре е избрал друг прийом:

"Идват тук хора откъде ли не. Свикнали си бяха - носеха си даже бурканите. Беряха плодове, сушаха, консервираха. Който искаше, можеше да дои крави, да си прави мляко и сирене, да язди, да лови риба, да се щура по планината." Това разправяше мъжът, преди да "изплюе камъчето", че вече не работи, защото го карат да плаща данък върху несъществуващи приходи. Като него направили още 9 души от селото.

Все пак влизаме във "всекидневната" му да пием чай и да се постоплим. Наоколо има видими следи от скорошни гости, а стопанката на къщата кротко обяснява: "То, затворихме, ама може ли да върна някой, като дойде и поиска да остане..."

Такова недоизказано, т.е, преминало в сивия сектор, е дереджето и на много други "затворили" наоколо.

Кметицата на Белчин шпори джипове към Цари мали град. "Какво гори в Белчин?" Русата жена, облечена в строг тъмен тоалет, повишава тревожните октави в гласа си и тръгва с бърза крачка, преди да е свършила работната среща в самоковската община.

По-късно се оказва, че това е кметицата на с. Белчин Венета Балабанова, която вече е "потушила" запалените стърнища край селото. Строила е 4-5 стари военни джипа и стои начело на колоната. Тя ще превози представителите на медиите до античната римска крепост Цари мали град (Малък Цариград) на хълма Св. Спас край селото. Джиповете вършат страхотна работа - през цялата зима не са спирали да сноват, всеки натоварен с по десетина секачи с резачки, от подножието на хълма до археологическите разкопки на върха, обяснява Балабанова.

Проектът за реставрацията на крепостта е за над 5 млн. лв. и в момента се финансира от фондация "Възраждане на Белчин". Общината обаче кандидатства за средства и по оперативната програма "Регионално развитие". Идеята е калето и хълмът да се превърнат в археологически резерват, до който туристите ще стигат и с релсово съоръжение.

Крепостта, разположените под нея етнографски комплекс и вече реставрираната църква "Св. Петка" неотдавна бяха включени в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: