Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Студио в Банско - колкото 2 палта
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:15 / 08.12.2010Коментари (0)313
© Blagoevgrad24.bg
Банско, първата неделя на декември. Слънцето току-що е пробило петдневната гъста мъгла. По централната улица "Пирин" пъплят гръцки студенти от Солун. Стотици са. Толкова е тясно, че едва се разминават - като на прохода Термопилите е. Встрани група младоци чакат с ококорени очи да им притоплят храната от павилион за бърза закуска.

"Как е кризата в Гърция? Борите ли я", питам с интерес. "А криза... Нея я измислиха журналистите. Екстра сме си", отвръща нахъсана гъркиня, без да знае, че насреща й е репортер.

"А защо тогава ядете пици и хот-дог по 1 евро. Почерпете се в кръчмите - вкусно готвят и не е скъпо", отвръщам аз. Настава ледено мълчание. Чупя го с нов въпрос: "На почивка ли сте в Банско?". "Дойдохме да покараме ски, ама се оказа, че няма сняг", отвръща засмяна елинка. "Е, ако четяхте вестници, щяхте да знаете, че пистите ще са готови за 11 декември, когато е официалното откриване на ски сезона в Банско", съветвам ги аз.

Неделната сценка показва, че в Банско е застъпила нова смяна туристи и купувачи на имоти. В групата на Шаро сега са гърци (близо 1/2 от всички купувачи), българи и руснаци. Ако се разходите из курорта, ще видите, че много агенции са изтипосали офертите си на гръцки и руски език. Същински полиглоти са станали и викачите пред механите. Примамват клиенти със звучния гръцки поздрав: "Ясу!" ("Здравей", "Наздраве") или руския: "Добрый день!".

Британци и ирландци са вън от играта или по-скоро участват, но като продавачи. На жаргон ги наричат "скиорите" - купили са имот, когато цените са били на върха, и сега са принудени (част от тях) да продават на далеч по-ниски цени. Табелите "For sale" ("Продава" на английски език) са почти изчезнали. Езикът на Шекспир звучи откъслечно само в 2-3 пъба. Пред тях вместо меню е окачен списък с мачовете от Европа, които се предават на широките плазми.

Купувачът в кризата е господар, а в Банско е направо цар. Репортер на "Труд" се престори на инвеститор, разполагащ с 30 хиляди евро в джоба. И провери на място какво ще му предложат. Оказа се, че за тази сума могат да се купят не едно, а две маломерни жилища. Довършени. Обзаведени. Недалеч от кабинковия лифт.

Примери: за 16 150 евро се предлага студио с площ 35 кв. метра. Жилището е обзаведено, в сграда със ски гардероб. За 14 000 евро се продава маломерно студио с площ 26 кв. м. В комплекса има басейн, спа център, ресторант. Мебелите са въпрос на договорка. За 30 000 евро може да се вземе приличен двустаен, като изборът е сред над 20 нови комплекса.

Има и свръхниски цени, които шокират - 25 000 евро за 128 кв. м обзаведен апартамент. Уловката е, че имотът не е в Банско, а до голф игрището в Разлог. В Банско ваканционните апартаменти не се продават на "шпакловка и замазка", по т. нар. БДС (български държавен стандарт).

В курорта важат най-общо следните правила: банята се обзавежда напълно, най-често е с душ-кабина, с вана са близо 1/3 от имотите. Кухнята е с шкафове, печка и хладилник и в по-редки случаи с пералня. Холът представлява семпла гарнитура с два фотьойла, маса и LCD телевизор. А в спалното помещение са разположени спалня, нощни шкафчета и гардероб.

Преди да купите имот в Банско, първо помислете какво ще го правите. За да не си блъскате после главата в здравите каменни основи на сградата. Вариантите са два - да го ползвате лично (семейно) и веднъж-дваж в месеца да му се радвате, ако сте от София или друг голям град. Или да го дадете на фирма за пропърти мениджмънт да го управлява и да ви носи приход.

"Купувачите сега са главно хора, които искат да ползват придобивката, а не да я дават под наем. Те си правят сметка, че цените тук не са по-високи от тези на гара Мездра или Горна Оряховица", коментира Красимир Константинов, мениджър на "Адрес"-Банско. По думите му от шест месеца има раздвижване на пазара, каквото не е било усещано от две години.

"Заради свръхпредлагането цените паднаха под границите на разумното, а нерядко и под строителната себестойност", допълни Константинов.

Не трябва да забравяте, че за имотите ще имате годишни разходи като данък сгради и такса смет. В Банско те не са високи. Проблемът е в таксата за поддръжка. За разумни се смятат нива от 3-4 евро на кв. метър годишно. За жилище с площ 50 кв. м се дължат 150-200 евро на година. Но има инвеститори, които искат "майка си и баща си" с такси, стигащи до 12 евро на квадрат.

Не очаквайте висока доходност, ако искате да получавате приходи от наем. Хиляди ваканционни апартаменти и хотелски стаи се борят за клиенти, така че цените на нощувките са паднали и трудно се постига добра заетост. Собственик на двустайно жилище сподели, че си докарва по около 700-800 евро от наем за целия зимен сезон - от средата на декември до началото на април.

Драмите са десетки в Банско, но въпреки това там мирише на пари. Не само от стотиците хотели и апарткомплекси, които се излюпиха върху ливадите. Но и от лъскавите всъдеходи на гостуващите туристи. От опушените къщи-механи на банскалии. И от магазините за скъпи палта, които примамват на руски език. Въпросните магазини са сравнително ново явление за Банско и задават посоката на развитие. По тях светят огромни надписи като "Дубльонки".

Зад тази дума се крият палта и кожуси от агнешка кожа, произведени в Пловдив, обясняват продавачки. Харчели се като топъл хляб на цени между 1000 и 1500 лв. Магазините са добре заредени и с палта от норка, които тръгват от 2000 лв. и стигат цената на половин студио. Щом една боксониера струва колкото две палта, значи цените са ударили дъното, шегуват се посредници.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: