Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съдия пипнат с подкуп, взимал пари заради хазартната си страст
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:15 / 11.03.2010Коментари (0)373
©
Гледай го Юрката - умен, способен, прецизен и кадърен съдия, а съсипа кариерата си. Играеше хазарт, обикаляше по бинго залите и това го е увлякло. Всеки си има слабости - неговата е комарът. Закъсал е за пари и рискувал. Малшанс обаче. Сгафи лошо в лошо време, когато вече дебнеха и съдиите за корупция и гафове. Вероятно ще изгори!

Така кюстендилци коментират ареста на местния магистрат Юрий Маринов (35 г.). Той бе спипан на 13 октомври м. г. заедно с граничния полицай Чавдар Бурназки с 24 000 лв. рушвет.

Както "Труд" писа тогава, подкупът бил поискан от строителните предприемачи от Перник Милен и Ясен Миленови, собственици на фирма "Алматея Прима". Срещу фирмата имало издаден ревизионен акт за начет в размер на 1,1 млн. лв. за изграждането на водопровод в Бовов дол. Маринов обещал да съдейства на пернишките предприемачи за решаване на спора в тяхна полза. Така и станало. В деня на задържането на магистрата и ченгето състав на Кюстендилския окръжен съд, председателстван от Соня Кочова, излязъл с определение в полза на "Алматея". Доволни или не от "услугата", но перничани потърсили полицията. Маринов и Бурназки били задържани, като при обиск в жилищата им намерили белязани банкноти. При съдията са открити 10 хил. лв., останалите - у ченгето.

"Няма логика да е искал такъв голям подкуп, при положение че окръжният съд не е последната инстанция, която решава спора окончателно.И Маринов го е знаел. Очевидно се е предоверил на полицая. И сега ще пати", гадаят за издънката на магистрата негови познати.

Съдия Маринов, срещу когото е повдигнато обвинение за взимане на подкуп в големи размери, днес е на свобода. Все още се числи към щатния състав на Кюстендилския съд. "Висшият съдебен съвет временно е спрял правата му. Той напусна кабинета си, там е настанен друг съдия. Спряно е и дисциплинарното производство срещу него до внасянето на обвинителен акт и до завършване на наказателното производство. Не получава възнаграждение, нещо като неплатен отпуск е", каза шефът на Кюстендилския съд Мирослав Начев.

"Така е - временно са ми отнети правата. Нищо не мога да кажа повече", лаконичен бе кюстендилският магистрат.

Според запознати Маринов е допуснал две фатални грешки. Първата е, че е оставил голяма част от подкупа в жилището си на 15-ия етаж в блок 22, а е трябвало да ги скрие някъде навън. Втората е, че е използвал посредник - полицая Чавдар Бурназки. "Първоначално се смяташе, че ченгето е изпяло съдията. Но щом и него го задържаха, значи не е действал под прикритие. Да му се чудиш и на него. Той е бил служител по сигурността към РДВР - Кюстендил. Знае ги тези процедури с белязани пари, трябвало е да бъде по-внимателен", коментират кюстендилци.

Познати на Маринов казаха, че съдията имал защитни тези. Нямало отпечатъци от неговите пръсти по белязаните банкноти. Според живеещи в блока парите не били намерени в неговото жилище, а в това на родителите му в същата кооперация, което по време на ареста било в ремонт. "Знае ли се кой е оставил тия пари там. Маринов познава тънкостите на полицейското разследване и може и да не е дал пръстови отпечатъци. Тогава откъде ще се намерят доказателства срещу него", коментират из града.

Граничарят Бурназки, който до задържането му бил началник на група при ГКПП - Гюешево, е син на известния стопански деец в града от близкото минало - инж. Стоян Бурназки, шеф на тукашния завод за изкуствени прежди "Велбъжд". Бащата вече е покойник. Неофициално се твърди, че именно Бурназки се свързал с шефовете на "Алматея Прима", за да уточнят как ще бъде предаден рушветът от 24 хил. лв. Преговорите били станали в близкото с. Пиперков чифлик, където семейството на Бурназки имало къща.

Съседите на съдия Юрий Маринов още не могат да повярват, че той се е забъркал в тази каша. "Златно момче беше. Като дете семейството му било на море. Но станало нещастие. Камион ударил Юрий, влачил го е по асфалта. Загубил част от крака си. Това го травмира, но пък беше доста амбициозен. Завърши право в Софийския университет с отличие. Отначало почна в районния съд, после в окръжния. Очакваше се да напредне в кариерата си, а то какво стана - арести, разследване. Сигурно го чака и съд. Всички страдаме, като го гледаме", коментират съседи от блока на съдията. Според информирани преди години Маринов бил набеден за участие в грабеж над македонец, но нищо не се доказало и производството било спряно. Случката се разиграла още преди да се запище да учи право. Според други се познавал със семейството на босовете на ВИС Васил и Георги Илиеви.

Магистратът закован с две столевки в джоба

Доказателствата срещу обвинения във вземане на подкуп кюстендилски магистрат Юрий Мариновса железни, категорични са работещите по случая. При претърсването на дрехите му в един от джобовете криминалистите открили две предварително белязани банкноти от по 100 лева. В жилището му били намерени и близо 10 000 лв. от рушвета, който му били подготвили двамата пернишки бизнесмени. Те уведомили полицията още преди магистратът да им свърши работата в Кюстендилския окръжен съд. Така Маринов е бил подслушван през цялото време на операцията.

До момента Юрий Маринов не е признал, че е поискал подкуп, като се възползвал от законното си право да не дава обяснения на този етап от наказателното производство. След като прекара около три дни в ареста, той бе пуснат на свобода под гаранция от 10 000 лв.

"Разследването по случая е приключило. В момента се изготвя обвинителният акт. Очаква се той да бъде внесен в съда до няколко седмици", казаха разследващите.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: