Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сълзи, цветя и паметник за Ванга
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:26 / 03.10.2011Коментари (0)259
В местността "Рупите" вече са не само домът, храмът и гробът на Ванга. Там от 3 октомври е и паметникът на великата пророчица, изваян от месинг и посребрен от скулптора Емил Попов. Честта да го открият навръх 100-годишната от рождението на прочутата ни ясновидка се падна на осиновения от нея Димитър Вълчев и на художника Светлин Русев, който беше сред най-близките й хора. Това стана точно в 12,00 ч в понеделник, 3 октомври, след тържествената литургия в храма "Света Петка Българска".

Архиерейският наместник на Петрич Ангел Кочев освети внушителната скулптура, на която Ванга е седнала на пейка и е протегнала ръце напред по време на сеанс. "Така сме я запомнили и ние, и десетки хиляди като нас, на които е помагала. Чухме, че на тази дата е Световният ден на усмивката. Според нас трябва да е Световен ден на леля Ванга, понеже тя помагаше на всеки, независимо какъв е и откъде е", редяха възрастните жени, които не криеха сълзите си. Много бързо паметникът беше отрупан с цветя и букети, а миряните се снимаха за спомен до скулптурата на пророчицата. Гробът й също беше превърнат в цветна градина, млади и стари запалиха свещи там и в църквата. Стотици изпълниха двора на манастирския комплекс, за да почетат Ванга и да уверят за пореден път, че тя никога няма да бъде забравена. Сред множеството имаше доста прокурори от региона, кандидат-кметове и общественици. Разбира се, тук беше и Нешка Робева, с която Ванга също беше много близка.

"Повечето хора я помнят като строга жена, която се кара на сгрешилите. Създаваше такова усещане у посетителите. Но останеше ли сама, бе много нежна и добра. И много обичаше да се весели, обичаше живота, както и да пее. 20 години бях край такъв Космос като баба Ванга, бях нейният китарист", каза през сълзи Владо Дереджиев. Незабравими за него са вечерите със пророчицата, в които й свирел на китарата. А тя понякога я вземала, обръщала я и започвала да удря по нея като по барабан. "Успяваше да улови ритъма. Любимите й песни бяха "Зайди, зайди ясно сонце" и "Кажи, Райне, кажи, душо". Започнеше ли да се весели, атмосферата край нея ставаше неземна. Често се майтапеше с нас, разсмиваше ни, чувствахме се свободни като птици", редеше мъжът, докато пушеше цигара край гроба на пророчицата. Дереджиев е написал песен за Ванга, както и стихосбирка. Според него тя си е отишла от този свят от мъка. Защото нейната енергия не могла да се пребори с лошото в страната ни. Никога няма да забрави думите й: "Къщите не могат и не бива да бъдат по-високи от църквите". "Нямаше кой да я послуша. Сигурен съм, че е искала да ни подскаже какво ще се случи в САЩ с Кулите-близнаци, които бяха съборени от терористи. Тя си остана скромна и земна, не обичаше помпозността, горделивостта", твърди Дереджиев. Неговата мечта е свързана с паметта на пророчицата. Ще му се да организира турне и концерти в Русия, да изпее песните, посветени на Ванга. Иска и още нещо - в къщичката на великата ясновидка в Рупите да се запали камината и никога да не гасне, а отпред да се постави восъчна фигура на Ванга, която да е с разтворени ръце, както сърцето и винаги било отворено за хорската мъка и готово да помогне.

Кротко приседнаха край гроба двете сестри Мария и Елена. Дошли от петричкото село Беласица, за да запалят свещи в памет на пророчицата и да видят новия и паметник. Очите им все още са насълзени, но не спират да говорят с любов и признание за нея. "Та тя изцери сина ми, когато беше едва на 3 години. Взе го, пъхна го в нов леген и няколко пъти го поля с някаква специална вода. И до днес синът ми е жив и здрав. Имахме ли мъка, тичахме при нея. Веднъж дойдох след операция от гуша, а леля Ванга от вратата ме подхвана: "Тоя доктор Стоичков как сгреши! Но професоро ке ти найде церо". Така и стана. Имах засегната гласна струна, но с едни хапчета се оправих и проговорих", разказва надълго 77-годишната Мария Стоянова. 74-годишната й сестра Елена Ангелова пък родила син - седмаче. "Къде да отидеш, ако не при леля Ванга. Много помощ даваше. Няма друг като нея. Тези ясновидки, дето ги дават по телевизията, само лъжат. А при нея всичко беше истина. Опора ни беше тя, липсва ни много", плаче по-малката сестра. И тя, и кака й настръхват при въпроса "Светица или грешница е Ванга?". "Светица си е. Това беше повече от човек - даваше помощ и надежда. Ванга беше нашата Богородица, нашият Господ, кой каквото ще да казва. И сега си е Господ - дава ни сила, вярваме в нея, тя ни вижда, духът и е тук", кръстят се Мария и Елена. В това време започва церемонията по откриването на паметника на пророчицата. След освещаването му идва ред на тримата народни певци Илия Луков, Владислав Вълчев и Володя Стоянов, за да изпеят по една песен, посветена на Ванга. "Леля Ванга, ти светице толкоз земна, ти към всички майка беше,твойто име бе надежда...", пееше на сцената Володя Стоянов.

"Това ни липсва - надеждата от Ванга. Няма да забравим думите й "Да не се карате, ами да се обичате, че всички сте мои деца". И един от последните завети към нас - "Болна съм и ще ви оставя скоро. Вземете мерки като си ида, да не се карате, да не се шпионствувате, да се помирявате без мен. Не си завиждайте! Помагайте си, работете заедно. Бог на всеки ще даде според делата му", редят в един глас няколко стари баби, седнали на пейка под дебелата сянка на вековно дърво.

Източник: standartnews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: