Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съветник строи оранжерия на 5 м от детска градина, трови с химикали
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:55 / 17.02.2011Коментари (0)364
На 5 метра от входната врата на сградата на детската градина в санданското село Лебница се строи оранжерия върху 2 дка имот, при всяко пръскане на зеленчуците децата ни ще бъдат тровени с химикали, заявиха в "Струма" разгневени родители. 23 деца са принудени вече три седмици да преминават през локви и трапове строящата се оранжерия. Собственик на земята, върху която се изгражда оранжерията, е фамилия Ефендиийски, наследник на имота е съветникът в ОбС - Сандански Юлиян Ефендийски, избран от "Бъдеще за Сандански". От няколко дни е започнала подписка сред населението с искане детската градина да се премести на друго място или оранжерията да се премахне.

Хората са в паника от факта, че отводнителните тръби на оранжерията са пуснати към пешеходната алея, която води към сградата на детската градина. Сутрин и след обяд децата и техните родители са принудени да газят през локвите, образувани от изтичащата се от тръбите на оранжерията вода при държавно време. По-страшното е, че при всяко пръскане с химикали на зеленчуците, които ще бъдат засадени в оранжерията, децата ще бъдат обгазявани с отрови. Родителите са категорични, че ще спрат децата си от детска градина, но няма да рискуват здравето им. Кметът на селото Васил Джибов каза, че преди време е депозирал молба до кмета на Сандански и до Общинския съвет с искане детската градина да се премести в училищната сграда, заради претенциите на наследниците Ефендийски, които да си вземат земята, но до решение не се е стигнало.

Детската градина е на това място от 30 години, хората питат кой е позволил на собствениците да изградят на това място оранжерия, какъв обект ще е тя, ВТО или нещо друго. Началникът на направление "Образование" в община Сандански Людмила Караиванова заяви, че е направила проверка, разговаряла е със собствениците на земята и те обещали да изместят отводнителните тръби от другата страна. През месец март в оранжерията ще бъат засадени зеленчуци, кой ще спаси децата ни от обгазяване с опасни препарати, питат родителите.

Пред репортер на "Струма" вчера следобед родители разказаха, че фамилията на съветника Ю. Ефендийски строи оранжерия върху земя, актувана като общинска собственост през 1984 година. Този акт фигурира в документите на детското заведение. Оранжерията вече е построена, остава да бъде покрита до няколко дни и да се засадят домати. През летните месеци температурата около оранжерията ще достигне до 60 градуса. От високата температура и от изпаренията, които ще се носят във въздуха, районът около детската градина се превръща в опасно място за здравето на децата, разкриха притесненията си родителите.

За да спасят детската градина, те са готови да помогнат с дарения, с които фамилията на съветника Ефендийски да бъде обезвъзмездена със земя на друго място. Някои в селото изказаха и съмнения, че нотариалният акт, издаден на фамилия Ефендийски, е фалшив, но това не бе потвърдено официално. В тази детска градина е израснал и общинският съветник, с каква съвест е дръзнал да строи оранжерия на това място, ядосваха се хората.

Източник: struma






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: