Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Свидетелка по дело срещу братя Галеви пребори коварния рак
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:40 / 06.07.2010Коментари (0)259
Съдбата на младата Вергиния Чочева (29 г.) вече две години се коментира с вълнение в Дупница. Жената, ексшеф на отдел "Култура" в общината, води тежка битка с рака. Мнозина й се възхищават на силния дух - тя самата си дава кураж, че ще успее и че дори е преборила болестта. Според нея обаче е по-трудно да надмогне обидите от "благодетели", от управата на града. 7-8 месеца, след като Чочева беше оперирана в София, кметът Атанас Янев (60 г.) я уволни. Сега тя живее с пенсия от 100 лева - макар че според заключението на ТЕЛК може да работи.

Гледа и 7-годишния си син Митко, който също е болнав - претърпял операция на сърцето, лекували окото му, появила се и херния. (Със съпруга й се разделили, когато Митко бил на 10 месеца.) "Заради детето ще се боря докрай! За да живее то, ще живея и аз", категорична е Чочева.

Тя се съгласила да оглави "Култура"-та на общината през ноември 2007 г., скоро след като на кметския стол седна бизнесменът Янев, подкрепян от бившите барети Пламен Галев (41 г.) и Ангел Христов-Геле (40 г.). Явила се на конкурс.

"По това време учех културология в Югозападния университет "Неофит Рилски" - спомня си Вергиния. Помогна ми и това, че готвех дипломна работа на тема "Културната политика на Дупница". Покани ме да кандидатствам Силвия Балинова, тя беше вече зам.-кмет (впоследствие напуснала по неясни причини - бел. ред.). С нея сме и приятелки. Приех."

Още при първото прослушване в кабинета на кмета я одобрили именно "покровителите на града", т.нар. Братя Галеви. "Тя е наш човек, става!", отсекли Братята, неясно защо. На Вергиния не й се вярва в този момент Пламен Галев да си е спомнил, че в местното РПУ е бил в един екип с баща й. (Димитър Чочев сега е пенсионер, работи като охранител, за да помага на дъщеря си.)

Всичко потръгнало добре - до един профилактичен преглед през юни следващата година. Открили й злокачествен тумор на щитовидната жлеза.

"Сутринта бях закъсняла за работа и реших да не ходя на прегледа - спомня си младата жена. - А и нямах оплаквания. Колежки ме накараха да се явя.

Добре, че отидох... Добре,че навреме го откриха - иначе след 2 месеца щях да умра. Казаха ми го лекарите във Военномедицинската академия."

Операцията на 2 юли 2008 г. била сполучлива. Останала в болницата 3-4 дни. Лечението продължило с радиоактивен йод. То се прави само в два кабинета в столицата. "Голяма мъка е - разказва Вергиния. - Влизаш в една много тясна стая и престояваш вътре 7 дни. Много е потискащо, направо кошмар. Но това ти поддържа живота - нямаш избор. Поглъщаш съответната доза йод. Като излезеш, избягваш контактите. Особено с деца, защото е опасно за тях - това си е радиация с определена доза. По цял месец избягвам да доближавам детето си."

Макар и в болнични, често ходела на работа. "Дори съм мъкнала табуретки и подиуми преди някой концерт - спомня си Чочева. - С бинтована шия аранжирах една от експозициите във фоайето на общината. Представяте ли си?!"

След като ТЕЛК й признала 50% инвалидност, на 9 февруари м.г. тя се върнала на мястото си, но почти веднага усетила, че се канят да я уволнят. "Изхвърлиха ме - макар да знаеха диагнозата ми и че съм с малко и тежко болно дете. Това е нечовешко! Решиха, че болна не им трябвам", казва Чочева.

Не подписала заповедта за уволнение, която е с дата 10 март 2009 г. Връчили й я пред двама свидетели.

Водила съдебни дела. Оказва се обаче, че кметът и администрацията са спазили чл.12 от Закона за държавния служител. Просто изтекъл изпитателният срок и след това не й подновили договора. Кюстендилският административен съд, а после и ВАС, решили, че уволнението е законно.

Сега адвокати, наети от граждански организации, готвят жалба на Вергиния Чочева до съда в Страсбург. "Ще спечеля - казва тя, - но няма да плащат хората и общината, които ми причиниха всичко. Ще го поемат данъкоплатците. Това не е справедливо!"

Младата жена е огорчена и от интригите, и лъжите, разнасяни по неин адрес. Зам.-кметът Йордан Йорданов например казал пред репортери, че общината й помагала с пари за лечението.

"Не е вярно - гневно отсича Вергиния. - Единствено от фармацевтичното дружество "Актавис" в Дупница, където работи майка ми, отпуснаха 700 лева и съм им благодарна. Общината, кметството, Галеви - никой не ми е помогнал със средства. А аз и не искам вече. Ще се справям сама".

"Благодетели" на думи се оказвати прословутите Галеви. За да разобличи лъжата им, че били дали за лечението й 2000 лева, тя специално ходила до София, разпитвала лекарите.

Преди повече от месец Чочева се яви като свидетел по делото срещу "братята" и петима техни авери, което се води в Кюстендил. В залата направо заявила, че Галеви са всемогъщите управници на Дупница, че те уволняват, назначават, отлъчват, удостояват.

"Така си е - добавя тя пред репортер на "Труд", - те казват всичко за Дупница. Дори и когато вече ме бяха уволнили, Пламен Галев ме срещна на площада в Дупница. Каза ми: "Не се притеснявай. Ние може и да те върнем пак на работа в кметството!" Кипна ми! Защо пак те да решават дали да ме върнат, или не?! Пак те! Те направили това и това, те построили парка "Рила", столовата в училище "Отец Паисий", басейни и пр. Как ще са те! Да не би да е правено с техни пари?!"

Дупнишкият кмет Янев избягва да тълкува "случая Чочева". "Никому нищо лошо не сме направили, а сме помагали на много хора. И не гледаме в миналото, а само напред!" - казва той и дава да се разбере, че за него тази история вече е приключила.

По свой начин напред гледа и Чочева. Надеждата й преди всичко е "да държи фронта" и детето й да оздравее напълно. Няма намерение да се изнася от Дупница, макар да е наясно, че тук ще й бъде трудно, че едва ли ще си намери работа.

"Всеки ден ме търсят хора със същите здравословни проблеми от цялата страна - казва тя. Окуражавам ги, давам им съвети - най-вече да не изпадат в паника... Важното е да не се предаваш. Дори да не се отпускаш. И срещу болестта, и срещу хорските наглости трябва да си силен. Тогава всичко има смисъл."

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: