Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Таен план мести регионалното депо за Югозапада в Бобошево
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:50 / 04.10.2010Коментари (0)192
© Blagoevgrad24.bg
Таен план мести регионалното депо за нуждите на 11 общини от Югозапада от Кочериново в Бобошево.
Това твърди източник на dennews.bg, а информацията беше потвърдена от кмета на Бобошево Крум Маринов. Неговите страхове се подсилват и от факта, че той не е бил поканен на срещата за пререгистрацията на сдружение "Струма", създадено с цел прокарване на проекта за регионалното депо. На самата среща в края на миналата седмица са присъствали кметове и представители на едва седем от 11-те общини в сдружението.
Маринов е категоричен, че няма да даде бобошевска земя за регионално депо. Кметът на Бобошево Крум Маринов готви съпротива от момента, в който разбрал за плана.


"Голяма част от територията на нашата община влиза в системата НАТУРА 2000 и това е достатъчно силен довод против подобен проект. Освен това аз съм категоричен, че докато съм кмет на Бобошево няма да допусна изграждането на сметище на наша територия, независимо от стойността на европейските пари и независимо от обещанията за спазване на екологичните и здравни изисквания. Ние сме съгласни с изграждането на депо в Кочериново, защото изграждането на няколко регионални депа за цялата страна се налага от Европа и екоминистерството, но не може да приемем депо на наша територия", категоричен беше Маринов.
Колегата му от Рила Георги Кабзималски също потвърди, че е чул подобна информация, но свикал да работи и говори само с документи и точни факти, той не пожела да конкретизира мнението си. Кабзималски увери, че община Рила "се вмъква" в сдружение "Струма" не защото одобрява проекта и идеята за изграждане на регионално депо в Кочериново, само на метри от плодородната земя на рилското село Смочево, а за да може да оказва влияние при взимането на решения.
"Освен че така ние ще следим случващото се отблизо, си осигуряваме и достъп до информация. Докато Рила беше извън сдружението отказваха каквата и да било информация, обясни Кабзималски.
Той е и един от седемте градоначалници, присъствали на срещата за пререгистрация, наложила се заради смяната на кметове в някои от общините след изборите и промените в закона.
"На срещата беше приет нов устав, който би трябвало да наложи по-голям контрол върху действията на кмета на Кочериново Костадин Катин, който движи проекта, разчитайки на принципното съгласие и доверие от страна на другите колеги. До колкото разбрах проектът продължава да се нарича "прединвестиционно проучване" и не знам кой би дал пари за такова нещо. А аз продължавам да твърдя, че в документите има още много неизяснени неща-като недостатъчната финансово-икономическа обосновка и липсата на задължителен алтернативен терен. Аз като кмет съм никой, за да се обявя против регионалното депо, но като избран от рилци съм против мястото му-местността "Точилото", разясни още Кабзималски.
В сдружение "Струма" влизат общините Сапарева баня, Дупница, Бобошево, Рила, Кочериново, Невестино, Трекляно, Кюстендил, Благоевград, Бобов дол и Симитли. На срещата за пререгистрация са присъствали пратеници само на Рила, Кочериново, Бобов дол, Сапарева баня, Кюстендил, Трекляно и Благоевград.
Все още не е ясно дали регионалното депо ще оскъпи драстично такса "смет" за отделните общини. Само рилчани засега са заявили своите съмнения, тъй като в проекта общината не е спомената в предварителните сметки и не е ясно техника и гориво за какви пари ще са нужни при ползването на новото депо

Източник: dennews.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: