Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Хаджидимово се проведе учебен час, посветен на Европейския съюз
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:31 / 16.10.2012Коментари (0)194
©
По повод националната кампания "Отново на училище", инициирана от представителството на ЕК в България и МОМН, в Хаджидимово се проведе учебен час, посветен на Европейския съюз.

Мероприятието, което събра над 120 ученици и учители се организира съвместно от СОУ "Никола Вапцаров" и Инфоцентъра на евродепутата Мария Габриел в града. То е посветено на петгодишнината от присъединяването на България към Обединена Европа, а по този повод в Европейския информационен център се представя и фотоизложба на тема "5 години членство на България в ЕС".
Часът стартира с видеоматериал, предоставен от телевизията на ЕП, който прави кратка ретроспекция на историята на Обединена Европа. Ученици от 12-ти клас представиха темата "Защо Европейски съюз" като наблегнаха на идеята, залегнала в основата на обединението на Европа, а именно да се осигури мир, благополучие и стабилност за гражданите.

Десетте основни исторически стъпки от създаването на ЕС до днес бяха проследени чрез оригинална презентация, подготвена от десетокласници от СОУ "Никола Вапцаров".
В частта посветена на разширяването на съюза и политиката на съседство, представена от ученици от 11-ти клас, се наблегна на факта, че Европейският съюз е отворен за всяка европейска държава, която отговаря на политическите и икономически критерии за членство в него. Доказателство за това е фактът, че след няколко разширявания ЕС нарасна от 6 на 27 държави-членки, а още няколко други страни са кандидатки за присъединяване. Последователните разширявания укрепиха демокрацията, направиха Европа по-сигурна и увеличиха потенциала ѝ за търговски и икономически растеж.

"Институционалния триъгълник" за вземане на решения и темата "Как функционира ЕС" разясниха с презентация ученици от 9-ти клас. Те разказаха на своите съученици, че политиките на ЕС са резултат от взетите решения от институционалния триъгълник, който свързва Съвета на ЕС (представляващ правителствата на държавите-членки), Европейския парламент (представляващ гражданите) и Европейската комисия (политически независим от правителствата на държавите-членки орган, защитаващ общите интереси на ЕС).

Учениците от 8-ми клас обясниха на своите връстници с какво се занимава ЕС и как той влияе върху живота на неговите граждани.

Уникалният час по Европа завърши с кратка викторина и младежите с най-изчерпателни отговори получиха подаръци. На всички присъстващи бяха раздадени информационни материали за ЕС и мястото на България в Обединена Европа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: