Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Веневите герои "оживяха" в Кюстендил
С впечатляваща изложба Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил отбелязва 120-та годишнина от рождението на един от класиците на българското изобразително изкуство – Стоян Венев, предаде репортер на "Фокус“. Неговото дарование се проявява с еднаква сила в живописта и графиката и в течение на годините творецът се развива като художник-хуморист с индивидуален почерк.

В изложбата са експонирани над 250 творби от фонда на Галерията в Кюстендил, Музея на хумора и сатирата – Габрово, както и от частните колекции на Иво Димитров и д-р Румен Манов.

Откриването на мащабното събитие беше съпътствано с прекрасните изпълнения на трио "Фида“. Гласовете на триото преминаха през залите на галерията, в голяма част от които са подредени произведенията на един от най-народните български художници.

Гости на откриването бяха кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и председателят на Общинския съвет в града Димитър Велинов, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ Емануела Дюлгерска. В храма на Майстора присъстваха директорите на културните институти в града, на Съюза на българските художници, общински съветници, творци, общественици, ценители на изкуството и почитатели на художника.

Изложбата беше открита от директора на кюстендилската галерия Валентин Господинов. Той посочи, че част от постоянната експозиция на Владимир Димитров – Майстора е оставена и то съвсем умишлено. Той допълни, че почти няма автор от Кюстендилската изобразителна школа, който да не е повлиян от творчеството на Майстора. Същото се отнася и за Стоян Венев. Той го подкрепя в първите му опити да рисува.

 "Цветността на майстора, пъстротата на шопския фолклор и отношението към селото и отрудените хора е застъпено като сюжетна линия. Разликата между тях е осезателна и за това може лесно да се забележи в настоящата изложба“, каза Господинов и допълни, че дори непрофесионално око може да забележи разликите в работите на Стоян Венев и Владимир Димитров – Майстора. Персонажите на Венев са земни, ръбати и изкушени от всичко земно. Хуморът, сатирата и острият сарказъм са непознаващи пощада. Той може да намигне, ехидно да се присмее и дръзко да осмее, каза Господинов.

Последва и приветствие от страна на Нела Рачевиц, директор на Музея на хумора и сатирата – Габрово.

"Прекрасно е да видим тук, на едно място, събрано богатството на два културни института, на колекционерите. Мисля, че това е страхотен подход за правенето на ретроспективни и юбилейни изложби. На мен ми се напълниха сърцето и очите. Има за всеки по нещо. Има различни периоди, различни теми“, каза Нела Рачевиц.

Пред присъстващите говориха и двамата колекционери, притежаващи картини на Стоян Венев и предоставили ги за пълното представяне на твореца в юбилейната изложба.

Почетният гражданин на Кюстендил д-р Румен Манов посочи, че градът е известен не само с плодородието и минералната вода, но и със страхотните художници. "Всеки от тези художници е създал един свой свят. Убеждаваме се, че може да има много светове с различно излъчване, но с нещо обединяващо – красотата. В момента ние сме в един такъв храм – храм на красотата. Храм на много светове. Храм, чиито корени са някъде дълбоко в този край, който е благословен. Ние хората сме временни, но се оказва, че може да създадем непреходни неща“, сподели Румен Манов.

Габровският колекционер Иво Димитров също поздрави присъстващите. "За мен Стоян Венев е запазена марка за българското изкуство. Един от най-големите български художници. Един ден, ако нещо остане от България и от изкуството – това ще бъде Стоян Венев“, каза Иво Димитров.

Изложбата, посветена на 120-годишнаната от рождението на Стоян Венев, е и последната голяма изява на кюстендилската галерия преди дългоочакваното й прераждане.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: