Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВиК съди за сметки отпреди 7 години
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:05 / 12.05.2011Коментари (0)215
© Blagoevgrad24.bg
Стотици дела за стари задължения отпреди 7-8 години е завело кюстендилското ВиК дружество срещу свои абонати. Част от пратените на съд домакинства твърдят, че са погасили задълженията си, към които обявеното в ликвидация предприятие има претенции. Трудно обаче биха доказали това, защото почти никой не пази фактурите си за вода от 2003 г. например.

Дори и тези, които ги съхраняват, не са застраховани от завеждане на дела срещу тях. Такъв е случаят със семейство Карадакови , което през август 2010 г. е изненадано от районния съд в Кюстендил, че трябва да погаси заедно с лихвите задължения от юли и август 2003 г. Искът е за 58,73 лв. Отделно трябва да платят 25 лв. разноски по делото. Хората пазят старите фактури и ги прилагат към възражението си.

С това първият сблъсък на пенсионираните преподаватели със съда не приключва. На 19 май са призовани да се явят на дело, на което дружеството трябва да отчете дали фактурите са отразени в счетоводството му. То е в ликвидация от 1 август 2008 г., а процедурата продължава повече от 2 г. заради несъбраните стари задължения.

Борчовете на водната компания са за над 3 млн. лв. Те са основно към Басейнова дирекция - Благоевград, и кредит от Световната банка за модернизация на ВиК мрежата, обясни ликвидаторът Йордан Лазаров. Според него нелоялните платци към дружеството са около 8000, а несъбраните задължения - за милиони левове.

Само за месец и половина - от средата на март до края на април, дружеството е изпратило писма до над 1000 абонати, за да ги информира за неплатени стари задължения, казаха оттам. Нови дела през тази година все още не са образувани, обясниха от деловодството на районния съд.

"След като изпратим писмата, тече гратисен период от 15 дни. Ако в него абонатите не покрият задълженията си, им завеждаме граждански дела", обясни Лазаров. Според него много хора ползвали отсрочката, дадена им от водното дружество, и заплащали задълженията, посочени във фактурите им, преди да бъдат дадени на съда. "Събирали сме парите си и по съдебен ред", заяви Лазаров, но отказа да посочи сума, защото информацията била фирмена тайна. Той призна, че се е случвало след проверка да се окаже, че се търсят вече платени задължения от изрядни абонати, но това били единични случаи в резултат на неволни грешки. Много повече били хората, които използвали ликвидацията, за да не погасят старите си задължения, твърди Лазаров.

Вероятно грешка е станала причина и за това Борислав Петров Карадаков от кюстендилското с. Драговищица да бъде предаден на съд за неплатени сметки през 2003 г.

"Всеки, който има претенции, че е погасил сметките, за които ние претендираме, да подаде жалба и ще преразгледаме случая", обяви ликвидаторът. По жалба на жители на кочериновското с. Стоб преди дни се провело общо събрание заради недоразумения в дължимите суми. "Ще се запознаем и там с всеки случай поотделно", заяви Лазаров. Той изпълнява длъжността от 23 март т.г., когато смени Тодор Стоименов, бивш шеф на дружеството преди обявяването му в ликвидация.

"Няма да платя. Нека ме съдят за 6 лв. Бил съм винаги коректен и отивайки на касата, съм плащал толкова, колкото са ми искали", каза общинският съветник от БСП в Кюстендил Севделин Атанасов, един от обявените за длъжници на дружеството.

"Работят, за да се издържат. Рекетират хората, за да си покриват в момента ликвидацията", смятат повечето от заплашените със съд кюстендилци.

Претенции към бившето водно дружество има и общината в Кюстендил. Тя обаче не може да му наложи глоба заради течащата ликвидация. Така кметството не може да предяви претенции за разбитите при отстраняване на аварии и неасфалтирани след това улици.

"Авариите са стотици - те не възстановяват настилките. Има поне 70 места, където непрекъснато има аварии, защото не се влагат средства и за подръжка на водопровода", коментира кюстендилският градоначалник Петър Паунов. Това е и една от причините, заради които общината иска да направи собствено ВиК дружество. "По закон мрежата трябва да е общинска, а водните дружества не правят инвестиции. Така само ще намалим цената на водата", коментира кюстендилският градоначалник.

От общината упрекват и сегашния воден оператор "Кюстендилска вода" за високата цена. Кюстендилци плащат по 1,92 лв. за кубик, а от "Кюстендилска вода" оправдават стойността с големите загуби, които били 67%.

"Няма логика след подмяна на повече от половината водопроводна мрежа по ИСПА отново да се декларира, че има толкова големи загуби. Тогава преди подмяната и ремонта на мрежата трябва да са били 100%", недоумява Паунов.

Кюстендилци, попарени от водните оператори, са категорични, че в тези дружества стават злоупотреби. Оказва се обаче, че никой не ги контролира.

"Незаконните отклонения са стотици, основно към близки и познати на служители във водните дружества,

а тези загуби трябва да бъдат компенсирани. Това става с надписване на сметките на другите абонати", коментира кметът на Кюстендил. Според него освен това големи потребители, предимно частни и с високи сметки, занулявали със знанието на шефовете в дружествата водомерите и се изписвали минимални сметки. Част от дължимото отивало в нечии джобове, а разликата отново се калкулирала като загуба и се разпределяла на абонатите.

"Ръководствата на водните дружества не се грижат за качеството на услугата, единствен е стремежът да се събират средства, които за съжаление служат за облагодетелстване на част от определени кръгове. Сериозен проблем е, че се опитват така наречените загуби официално да бъдат завишавани, за да може да се постигне по-висока цена на водата, обоснована пред ДКЕВР. Тези загуби се компенсират след това с надписване на сметките на абонатите, а системата работи в цялата страна", категоричен е кюстендилският градоначалник.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Реформи в БДЖ
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: