Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Висаджии държат каналите за контрабандни цигари около Благоевград и Сандански
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:25 / 18.05.2010Коментари (0)719
© МВР
Мощен канал за контрабандни цигари под крилото на бившата ВИС-2 засекли спецслужбите ни след подслушване на тайна среща на босове от групировката, научи "24 часа".

На срещата били двама бивши висаджии и ексмитничар от Кулата. Те говорели, че оборотът на контрабандата нараствал, и разказали за нови играчи в този бизнес - Кольо и Новия.

В разговорите се чувало и за хора под псевдонима Лапачите, за които се установило, че са депутати от опозицията, свързани с канала. Уговаряли да прекарват цигари през Кулата в хладилни камиони с месо. От контрабандата на цигари само през последните 4 месеца държавата е загубила 265 млн. лв., сочат данните на митниците.


Губим 265 млн. лв. от контрабанда на цигари

Оборотът нараства, ще можете ли да поемете количествата? Да, няма проблем. Как ги караме? Караме ги по същия начин с фургоните. А проблемът долу решен ли е? Решен е, защото двете слушалки на БОП-а ги съкратихме. А за другото? За другото нашите не трябва да знаят, защото ще се уплашат. Добре, а какво правим с МВР? Ако трябва ще сменим кръга. А Лапачите как ги изчисляваме? Кольо има ангажимент за това. А Дъртака? Дъртака мисли, че е в купона, обаче взема много малко. Новия иска да слезе надолу. К,во мисли Кольо по въпроса ? Новия да го ...ха, Дъртака да се оправя.

Този разговор се провежда в град в Югозападна България някъде в края на март. Записан е от спецслужбите на тайна среща между двама високопоставени представители на бившата групировка ВИС-2 и бивш шеф на митница Кулата. Разговорът е за контрабандата на цигари. Висаджиите държат всички канали около Благоевград и Сандански. Бившият митнически началник отговаря за "логистиката".

Под Лапачите се крият имена на опозиционни депутати от региона. "Другото" е хероин. Зад прозвището Дъртака се предполага, че се крие висш служител в агенция "Митници".

Кольо пък е бивш високопоставен митничар от региона. "Фургоните" са хладилните камиони с месо по документи, които обаче са пълни с цигари. Кой обаче е Новия?

"Откъде ги караме? Няма проблем, прекарваме ги или през спедицията на Кмета, или през свиленградската. Там оставяте кинтите и давате номерата на камионите. Девойките знаят какво да правят.

Този разговор се води между двама бизнесмени и човек на високо ниво в митниците в кафене в центъра на София в средата на април. Разговорът е за това как да се "прекарат" цигари контрабанда през Калотина.

В споменатите "спедиции" става дума за оформяне на документите на камионите с цигари като друга стока.

"Пускате циганите да минат с по 10 стека на влака. Ние "получаваме" сигнал, че пренасят контрабанда, и ги удряме, а вие през това време минавате през границата и никой няма да ви закача", обяснява митничарят.

"Спедицията на Кмета" е добре действащ от години канал за нелегален внос на големи количества цигари от Сърбия. Кмета или Кметския е от Драгоман. Кои хора стоят зад "Свиленградската спедиция", не е ясно.

Шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов обяви официално, че има 31% спад при обмитяването на цигари в сравнение с 2009 г.

Според експерти това означава, че са обмитени 1,8 млрд. къса по-малко. Последните изследвания на социологически агенции показват, че в България има приблизително 3,5 млн. активни пушачи. Активни консуматори означава, че пушат средно 1 кутия цигари на ден.

Простата сметка показва, че ако 3,5 млн. пушачи употребят по 20 цигари на ден, става дума за 70 млн. цигари дневно. Годишно стават 25,2 млрд. къса цигари. Това е и реалното потребление на цигари в България годишно, като в него влизат и контрабандните папироси.

Ако приемем, че има реално намаление с около 5% на потреблението на цигари вследствие на повишената цена, следователно се получава 23,94 млрд. къса за 2010 г.

За първите три месеца обмитените цигари спрямо 2009 г. са 1,1 млрд. къса по-малко, сочат данните на агенция "Митници", с които "24 часа" разполага. Темпът на спад се запазва и през април 2010 г, като делът на необмитени цигари е около 1,5 млрд. къса или 150 контейнера с цигари. Това означава преки загуби за бюджета от несъбран акциз и ДДС за около 265 млн. лева само за първите 4 месеца на 2010 г.

През 2009 г. са обмитени17,4 млрд. къса цигари. Според шефа на митниците Ваньо Танов в края на 2010 г. ще бъдат обмитени 13,5 млрд. къса, или 22,4%, по-малко от официално обмитените през 2009 г. цигари и 43,6% по-малко от реалното потребление през 2009 г.

При запазване на спада на обмитените цигари спрямо 2009 г. на около 30% означава, че в края на 2010 г. ще бъдат обмитени 12,2 млрд. къса цигари.

Това прави 49% дял на контрабандните цигари в общото реално потребление, или 1,85 млрд. лв. по-малко в държавната хазна.

Според източници от МВР през Кулата постоянно преминават едни и същи празни цистерни за гориво. Те всъщност са пълни с контрабандни цигари от Солун.

А новият хит в София е да си поръчаш наркотици от пласьор, а той да ти предложит в добавка и контрабандни цигари, твърдят спецполицаи.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: