Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Водният оператор в Кюстендил – стабилен и с печалба
Автор: Венцислав Илчев 18:57 / 07.08.2024Коментари (0)977
© Фокус
Архив
Бившият управител на дружеството "Кюстендилска вода“ инж. Марио Нешев направи отчет за дейността си, предаде "Фокус“. Той пое дружеството през април 2022 година. "Заварих дружество без бизнес план, с натрупани огромни задължения за електрическа енергия, Басейнова дирекция "ЗБР“, "Напоителни системи“ ЕАД и др. и всичко това в условията на икономическа, военна и енергийна кризи, с динамично растящи пазарни цени“, каза Марио Нешев.

По думите му съвсем реална е била вероятността дружеството да фалира за втори път, след първия крах от 2009 година.  " Спешно изготвих Оздравителна програма. Наложи се да поискам подкрепа от "Български ВиК холдин" ЕАД и да увеличим кредитния дълг с необходими финансови средства за неотложни плащания към доставчици, с цел неизпадане в несъстоятелност“, коментира Нешев.

Той посочи, че водещото във всичките му действия е било  на първо място да се запазят хората, работещи в дружеството. "Получих доверието и подкрепата на колектива и синдикалните организации. Заедно, с цената на строга финансова дисциплина, успяхме да преминем през този критичен период и не допуснахме нито ден забава в изплащането на трудовите възнаграждения. Договорихме нов Колективен трудов договор с по-добри параметри за работниците и служителите“, заяви още Нешев.

Особено интензивно е работено върху изготвянето на собствен бизнес план 2022-2026 г. на "Кюстендилска вода“ ЕООД . След повече от 10 години, липса на такъв, през месец май 2023 година изработеният бизнес план е подложен на обществено обсъждане и приет от КЕВР.

"Едновременно с това се изработи и защити пред "Български ВиК холдинг" ЕАД и МРРБ стабилизационен план за техническа обезпеченост – целево осигуряване на средства през увеличаване на капитала на дружеството, за закупуване на автомобили с висока проходимост, багери, самосвали , измервателна техника, георадар, видеокамери за ревизионно обследване, машини за челно заваряване, машини за хоризонтално сондиране /безизкопно преминаване/, строителни машини, компютърно и офис техника“, посочи още бившият управител на ВиК дружеството.

В края на 2023 година е одобрен първият лот в размер на 3 270 000 лв. и тези активи са налице. През месец юли 2024 година "Български ВиК холдинг" ЕАД е приел и започнал процедирането на вторият лот в размер на 3 280 000 лв. за осигуряване на аналогична техника необходима за опериране на територията на Община Дупница.

"Друг важен момент са взаимоотношенията с общините. Завареното напрежение, враждебност и на места открита конфронтация в момента са заменени с доверие и партньорство от всичките седем общински ръководства, на чиято територия оперира дружеството. Прие се да се синхронизират инвестиционната програма на оператора и капиталовите програми на общините, като благодарение на тези обединени усилия се решават най-критичните за населението проблеми – резервоари , хлораторни, водохващания, водопроводи, мрежи“, каза Марио Нешев.

Според него "Кюстендилска вода“ ЕООД за първи път в своята история показа капацитет и квалификационен опит и успя ва да се регистрира през 2023 година в Камарата на строителите като строител за строежи от първа до пета категория. Този статут дава легитимност на извършваната  от него инвестиционна и ремонтна програми и отваря възможността да участва в процедури и му бъдат възлагани за изпълнение инвестиционни проекти съгласно ЗУТ.

Относно финансовия резултат на дружеството, Марио Нешев посочи, че през 2022 година "Кюстендилска вода“ има 1 674 000 лв.  финансова загуба, през 2023 година финансовата загуба е била 348 000 лв.  За първото полугодие на 2024 година дружеството е на печалба с 78 000 лв.

"Тези данни показват, че дружеството е стабилизирано, няма никакви публични задължения, редовно обслужва задълженията си към доставчиците в падеж и може да съществува самостоятелно като устойчив търговски субект. В заключение искам да отбележа, че постигнатото през този период от две години и четири месеца е съвместен резултат на усилията и доверието на колектива, от една страна и обединената институционална подкрепа на общински кметове, Областна управа, "Български ВиК холдинг" ЕАД и МРРБ, за което изразявам искрената си благодарност“, допълни Марио Нешев.

Той посочи, че настоящият управител на дружеството - инж. Орманков, като част от досегашният екип от 2023 година има важна роля в тези успехи. "Налице е приемственост и му желая успех в предстоящата му работа“, каза Нешев.

 

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: