Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Връзват луди в черква, св. Антоний ги лекува
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:15 / 16.01.2012Коментари (0)210
© Blagoevgrad24.bg
Хора, обсебени от демони, които терзаят душите им, намират изцеление в уникалния храм "Св. Антоний" в Мелник. Той единствен на Балканите носи името на светеца. Храмът не е постоянно отворен, но клисарят Янчо Соколов винаги е на разположение и откликва на всяко повикване.

В малкия Ерусалим, както наричат Мелник с неговите над 70 черкви и манастири, днес има само три действащи храма. Един от тях е "Св. Антоний", построен през 1765 г. и обявен за паметник на културата от национално значение.

Още с влизането се забелязват нетипичните стенописи. От стените гледат ангели, райски градини, цветя, прозорци на къщи и пердета с много воали.

Прозорците на рисуваните къщи са наполовина черни. "Има голяма символика в тях. Все едно влизаш мрачен, тъмен и излизаш пречистен и светъл", обяснява Янчо Соколов.

На един от стенописите преди няколко години се появил и силует на Богородица. Две жени от Пловдив преспали в храма и на сутринта го видели.

"Толкова години съм тук и не съм го забелязал. Тези жени ми насочиха вниманието. Ето, виж главата и тялото", посочва Янчо. Не чака да го попиташ и бърза да покаже най-интересното нещо - колона със синджир.

Според поверието египтянинът Антоний лекувал душевно болни. Заради това преди много години в храма са били докарвани обсебени от демони и лоши енергийни полета. Връзвали ги с вериги за колона в средата на черквата.

Буйстващите оставали да преспят една нощ и на сутринта тялото и душата им били пречистени. Никой не знае откога е синджирът, всеки в Мелник ще ти каже, че "винаги си е бил там".

Над колоната и над олтара е изобразено окото на египетския бог Хор. Познато е и като масонски символ, без да има категорични исторически данни за масово разпространение на масонството в района.

В средата на пода има плоча с двуглав орел, печата на Цариградската патриаршия. Легендата гласи, че този знак е поставян само там, където лечебните свойства са особено силни. Вярващите стъпват върху орела и приемат енергията, която лекува. Жена от Пловдив например влязла, накуцвайки, в храма и без да подозира, вървейки към свещниците, стъпила върху орела. Запалила свещ и излязла с бодра стъпка.

"Янчо, ама сега нищо не ме боли! Имах едни лоши шипове, а сега като че ли изчезнаха", похвалила се на тръгване.

Снежа от село Джигурово пък изведнъж се побъркала. Не познавала детето си, гонела го и не искала да го приеме за свое. Мъжът й веднага я довел в мистичната черква. Преспала и на сутринта се събудила като любяща майка.

"След десетина години пак я доведоха. Роднините й казаха, че има голямо подобрение и повториха процедурата. Явно при нея не е имало силна вяра, защото други се изцеляват напълно", разказва отговорникът на храма.

Янчо набляга на вярата, защото е забелязал, че св. Антоний, поставен вдясно на иконостаса, не допуска всеки до себе си. Преди години семейство разглеждало храма и застанало иконата. Изведнъж жената започнала да върви назад.

"Св. Антоний не ме иска, гони ме, отблъсква ме. Краката сами ме водят към вратата. Сигурно съм много грешна", оплакала се тя. Мъжът й бил много учуден, защото се оказало, че двамата са обиколили доста черкви и манастири, но такова нещо не се е случвало.

Жителите на Мелник могат да разказват с дни случки за изцерени от болести, бесове, страхове, депресии. Те се връщат с дарове - черги, одеяла, ресначи. Струпани са до входа, така че, който реши да преспи, да си постеле и да се завие.

Местните смятат още, че на мястото на храма е имало психиатрична клиника - първата на Балканите. Това е било по времето на деспот Алексий Слав, български владетел през XII - XIII век от династията на Асеневци. През 1212 г. мести столицата на княжеството си в Мелник. Под негова власт са Западните и Централните Родопи, част от Източна Македония. Точно до останките от Болярската къща, която е била резиденция на деспот Слав, е "Св. Антоний".

Чак пък клиника може и да не е имало. Хората обаче казват, че на същото място се пресичат силни лечебни полета от три места - черквата на преподобна Стойна в Златолист, Роженския манастир и черквата "Св. св. Козма и Дамян" в Сандански.

Уникалният храм е бил затворен за ремонт цели 33 г. "Какъв беше този ремонт, не разбрахме, но един ден всички решихме да го отворим най-сетне. Вътре имаше скелета, дъски, вар, цимент. Хванахме се и изчистихме всичко", спомня си Соколов почти революционното превземане преди десетина години. Оттогава на всеки Антонов ден свещеник от Сандански идва да служи на храмовия празник. Кофа със светена вода, от която отпиват миряни, се пази и допълва цяла година.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: