Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Възгласи на изборите в Туховища: Ще направим втора Сирия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:11 / 08.10.2012Коментари (0)576
© Blagoevgrad24.bg
При 82% избирателна активност и равен резултат приключиха изборите в сатовчанското село Туховища. В пряк сблъсък се изправиха кандидатите на ГЕРБ Венцислав Шишманов и на ДПС Кемал Арифов. Усилията и на двамата кандидати и техните поддръжници доведоха до равен резултат - 272 на 272 гласа. На основание указа на президента Росен Плевнелиев ще се проведе балотаж, който трябва да избере новия кмет на селото.

Село Туховища, поради касиране на изборите от октомври миналата година от българския съд, месеци наред остана без легитимно избран кмет.

Поради обстоятелството, че ГЕРБ и ДПС премериха своето влияние и сили в селото, управлявано години наред от Движението за права и свободи, изборният ден не мина без емоции. Тон на сблъсъка даде областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин, който след настояване на председателя на секционната избирателна комисия за нормализиране на обстановката пред изборната секция изпусна нервите си и се опита грубо да атакува длъжностно лице, каквото в случая е председателят на СИК. Чуха се заплахи от рода на: "Ти кой си, какво правиш тук?". Атакувани бяха и служителите на МВР, които по закон осигуряваха спокойното провеждане на изборите. Поведението на Ведат Хюсеин даде сила и кураж на членовете на СИК от ДПС, които до 4:53 часа сутринта отказваха да подпишат изборния протокол. Въпреки че нямат право, всички членове на комисията, без тези от ГЕРБ, напуснаха секцията. Наложи се пряката намеса на зам. председателя на ЦИК Мая Андреева. След като разбраха, че по закон ще бъдат глобени с по 1000 лв. за блокиране на изборния процес, представителите на ДПС и БСП в секционната комисия кротко се завърнаха в изборното помещение. Така рано сутринта бяха обявени крайните резултати, довели до балотаж тази неделя.

Тук е мястото да се отбележи, че въпреки опитите да бъдат провокирани, служителите на реда не се поддадоха и изпълниха своите задължения.

Укоримото поведение на лидерите на ДПС през изборния ден още повече активира населението, което излезе да гласува масово. Настроенията в така наречения бастион на ДПС вече са коренно различни след появата на ГЕРБ. Според думите на областния координатор на ГЕРБ Даниела Савеклиева, която в качеството си на политически представител, през цялата нощ беше в секцията, ДПС трябва да си даде ясно сметка, че законите в Републиката са за всички, включително и това, че трябва да се спазват и нормите от Изборния кодекс. Савеклиева не скри възмущението си от атаките на членовете на комисията към председателя Асим Адемов, който с изключително професионалното си поведение устоя и не допусна нарушения на изборното законодателство. Савеклиева се противопостави и на твърденията за полицейска държава и възгласи от рода: "Ще направим втора Сирия". Тя не пропусна да апелира към здравия разум на своите опоненти, които носят отговорност за своите действия не само пред избирателите си, но и пред закона.

По думите на местни хора в предишни избори е имало случаи, когато изборният протокол се е правил в заведение до избирателната секция. Явно новият ред не се харесва на местните феодали, които бяха силно смутени от налагането на норми и правила.

Добрата новина е, че все повече хора разбират, че времето на феодалното присъствие отминава и все повече хора защитават правото си на свободно волеизлияние. Изборите в Туховища се превръщат в повратна точка за гражданското самосъзнание.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Местни избори 2023 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: