Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задължителна униформа за учениците в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 13:55 / 03.09.2024Коментари (0)991
За всички ученици от I до IV клас, обучаващи се в училищата на територията на община Кюстендил, поетапно ще се въведат униформи. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. На пресконференцията присъстваха и ръководителите на учебните заведения в града. В някои от училищата вече са въведени униформи, а в други предстои.

Ученически униформи ще бъдат въведени в Основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ и в Основно училище "Професор Марин Дринов“. В Основно училище "Св. Паисий Хилендарски“ и в Начално училище "Св. Климент Охридски“ вече има униформи за учениците, а в Спортно училище "Васил Левски“ са изработени отличителни значки.

"В момента, в който бъдат въведени униформи, ще намалее и разделението между учениците, а това е изключително важно. Всяко едно дете, още от ранна възраст, обича да се показва, да се хвали с това което има, но без да отчита факта, че по този начин може да засегне някое друго дете. Когато бъдат въведени еднакви униформи, всички ще имат една и съща визия. Тогава един човек става част от общност. Човек цял живот се стреми към това да бъде част от общност, да се развива, да другарува, да има една по-широка представа за света. Това ще даде ползи за децата“, каза инж. Огнян Атанасов.

Кметът посочи, че един комплект ученическа униформа е между 80 и 100 лева. В случай, че се поръчат по два комплекта  цената ще бъде около 160 – 200 лева. Кметът припомни, че всеки един ученик l – IV клас получава ежегодно финансова помощ от страна на държавата, която е в размер на 300 лева. "Финансовият проблем не стои. Дори смятам, че това ще спести пари“, коментира инж. Атанасов.

Беше споделен опитът на Началното училище в Кюстендил. Директорът Евелина Димитрова посочи, че от 2010 година там са въведени ученическите униформи. "С течение на времето установихме, че това е една необходимост в днешно време. Задължителният комплект е около 80 лева. Повечето родители си избират по два или по три комплекта“, каза Евелина Димитрова.

Зам.-директорът на Основно училище "Св. Паисий Хилендарски“ допълни, че при тях ученическата униформа е стартирала от 2018 година с един клас. Тогава идеята е приета радушно. Класът се е откроил, създала се е по-голяма сплотеност между учителите и децата. Поетапно ученическите униформи са приети и в другите класове. Цената е около 100 лева. Всеки един от класовете си избира съответна униформа.

В Основно училище "Проф. Марин Дринов“ също ще се въведе униформа, която ще допринесе за приобщаването на учениците към училищната общност. Предвижда се първоначално да има еднакъв елемент на униформа.

Директорът на Основно училище "Св.св. Кирил и Методий“ Мариана Панчева посочи, че идеята за въвеждането на ученическата униформа е изключително необходимо. "Децата имат и по-голяма сигурност освен, че се приобщават към училищната общност и се чувстват еднакви като в екип, това ще повиши и безопасността, защото те ясно се разпознават от всички в училище. Не могат да влизат външни хора в училище“, каза Мариана Панчева. Тя допълни, че мнението на нейните колеги е униформата да бъде задължителна за всички ученици – от I до VII клас.

Самата униформа трябва да бъде съгласувана с родителите. В момента се провежда анкета сред тях, а след това Педагогическият съвет към училището ще вземе решение за вида на самата униформа и нейните елементи.

"Това е много важно. По този начин възпитаваме учениците. Така ще им покажем, че стойността на е в материалното, в облеклото, а това което той излъчва и показва“, допълни директорът.

Според Мариана Панчева по този начин, когато учениците се чувстват като общност, ще се намали тормозът в училище.


Говорят директори на училища и кметът на Кюстендил.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: