Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зам.-кметът на Разлог Иван Гюров: Имаме желанието и силата да превърнем "Пирин пее" от регионален събор в национален
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:54 / 23.07.2010Коментари (0)210
©
Няма по-подходящо място от подножието на Пирин, местността "Предел" - община Разлог, за пореден път да бъде огласено от звучните песни на Пиринския край.XII Събор на народното творчество "ПИРИН ПЕЕ 2010" под патронажа на Вежди Рашидов - Министър на културата на Република България. Областна администрация Благоевград и Община Разлог са основен инициатори и организатор на събора, койот е подкрепен от всички общини в Пиринско. Основната посока на развитие на "Пирин пее 2010" е издирване, съхранение и популяризиране на изворни творби и изпълнения, разкриващи традициите на Пиринския край.

- Г-н Гюров, защо трябва да има "Пирин пее 2010"?

Съборът на народното творчество "Пирин пее" има своите традиции назад във времето. Имало е тежки години, през които "Пирин пее" не се е провеждал. Тази година този въпрос се изправи и пред община Разлог. Въпреки трудностите, пред които сме изправени, тук визирам икономическата криза - ръководството на община Разлог решихме, че "Пирин пее 2010" ще го има. Главен инициатор и защитник на "Пирин пее 2010" е инж. Красимир Герчев кмет на община Разлог. Взехме решение, че ще положим всички усилия, за да бъде проведен XII събор на народното творчество "Пирин пее 2010". "Пирин пее" го е имало, трябва да го има и според мен винаги ще го има. Хората имат необходимост да съпреживяват радостните моменти с някой, да споделят настроението от атмосфера на доброжелателност. Всеки един от нас трябва да полага усилия за запазване на традициите и обичта на хората към чистия и изворен фолклор. Необходимо е да се създаде приемственост. Трябва да се учим от нашите родители и да предадем наученото на нашите децата, които да пазят и предават традиции ни.

- Какво щеше да се случи, ако тази година "Пирин пее" бе отложен?

Традициите се изграждат трудно - с постоянство, перспективност и вложени средства, които ще се върнат във времето. Едно прекъсване или отлагане във времето според мен е равносилно на загуба и забрава на самия събор. Подобно нещо би предизвикало неяснота и би повдигнало въпроса дали някога отново ще има Пирин пее.

- Срещнахте ли подкрепа за организирането на Пирин пее?

Подкрепи ни държавната администрация, Министъра на културата Вежди Рашидов, който е патрон на XII събор на народното творчество Пирин пее 2010, инж. Любен Татарски народен представител в 41-то НС. Срещнахме значителна подкрепа от областния управител Валери Смиленов и цялата областна администрация Благоевград. Получихме разбиране и съдействие от всички общини в областта. Без тази подкрепа, разбиране и съдействие, без желанието на самодейците от Пиринско "Пирин пее" нямаше да го има.

- Пред какви трудности община Разлог се изправи?

Трудности винаги има. На всички е ясно, че заради финансова криза няма достатъчно финансови средства в общинската хазна. Ръководството на общината застанахме твърдо зад идеята да бъде проведен XII събор на народното творчество "Пирин пее 2010". Активно започнахме да търсим  спонсори и медийни партньори. Получихме много откази, но положителните отговори се оказаха достатъчни. Сред най-големите ни спонсори са "Благоевград - БТ" АД, "Пиринско", "Сарай - 73".

- От началото на годината имаше слухове, че няма да има "Пирин пее 2010"?

До крайната си позиция, че "Пирин пее 2010" ще го има ръководството на община Разлог стигна много бързо. Това, което ние искахме е финансова подкрепа от всички общини в Пиринско. Това не се случи. Чухме много обвинения и критика. Изказаха се много съмнения, че няма да може да направим подходяща за такъв събор организация. Всичко това вече е минало, преборихме се с трудностите. Важното е, че Пирин пее 2010 ще се проведе!

- Какво e новото в организацията на събора?

Първото, с което се заехме бе създаването на една цялостна визия на събора. Опитахме да променим начина на организиране на събора, да съчетаем завещаното и новото в една непрекъсната приемственост.Направихме много добро взаимодействие между общинска администрация Разлог и областната администрация в Благоевград. Координираме своите действия и постигнахме разбирателство и съгласие по всички въпроси. Организацията е на много високо ниво и очакванията ни са за един наистина внушителен събор. Когато гостите дойдат в м. Предел да чуят и видят как Пирина ще запее, ще останат впечатлени не само от участниците и техните изпълнения, но и от красивото и подредено място.

За безопасността на всички ще се погрижат служителите от РУ на МВР Разлог. Всички общини поемат изхранването и превоза на своите самодейците. Община Разлог организира безплатен транспорт по маршрут: Разлог-Предел-Разлог. Стриктно е организирана работата на търговските обекти, люлките и всички увеселителни съоръжения, ще бъдат монтирани достатъчен брой указателни табели, които да дават информация и да насочват хората

- Какво ще се случи на XII събор на народното творчество "Пирин пее 2010"?

Областна администрация Благоевград подготви интересен сценарий за празника, който ще направи това издание на събора запомнящо се и ще даде нов тласък на популяризирането на фолклорните традиции в Пиринския край. Община Разлог е готова да покаже едно ново лице при подготовката и провеждането на събития, запазили ценностите на българщината и съчетали приемственост на традиция и ново време. Разбира се подготвили сме и изненади извън официалната програма. Още на 30.07.2010г. от 19.30 часа поляните в м. "Предел" ще бъдат огласени от талантливите самодейци, койот ще се качат на главната естрада. На 31 юли 2010г. от 19.30 часа ще има концерт на Славка Калчева. Опитваме се да разнообразим събора и хората да се забавляват още повече.

- Какво е бъдещето на "Пирин пее"?

Имаме желанието и силата да превърнем "Пирин пее" от регионален събор в национален. Усилията ни са насочени към развитието на "Пирин пее" и ще работим за това. Община Разлог полага всички усилия, за да бъде запазена тази традиция. Надявам се и за в бъдеще да срещаме подкрепата на държавата, на областната управа, на общинските ръководства в Благоевградска област, на хората от Разлог.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: