Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Запалени гуми тровят Петрич, хората на бунт
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:56 / 05.02.2012Коментари (0)218
Ежедневното палене на гуми вдигна на бунт петричани. Още преди година десетки жители на града сформираха Инициативен комитет. Проведоха се спешни срещи с отговорните институции за решаването на проблема. Но резултат няма.

"Вече не се търпи подобно издевателство Шепа хора да тормозят и обгазяват целия град. Няма ли кой да ги спре най-сетне?! Не е ли ясно, че се уврежда здравето ни, замърсява се природата", негодуват петричани.

Те поискаха веднага да се вземат мерки срещу безконтролния палеж на гуми в ромските квартали и в полета край южния град. Миналата седмица внесоха протестна подписка с над 2 500 подписа в общината и в общинския свет. В нея настояват за бързата намеса на всички институции, които са пряко свързани с контрола на тази застрашаваща здравето на хората дейност.

Роми всеки ден горят стотици гуми, кабели и акумулаторни батерии. "Искаме държавата също да помогне на местната власт в борбата срещу нарушителите, които ни обгазяват ежедневно и съсипват природата. Затова изпращаме копия от подписката до прокуратурата, до областния управител, до министрите на МВР и МОСВ, че и до Министерски съвет", казаха от Инициативния комитет.

Петричани са категорични, че търпението им се е изчерпало. Настояват за бързи действия, за да спре издевателството върху здравето на хората. Искат извършителите да носят наказателна отговорност. "Ако общинските и държавните институции не предприемат исканите от нас действия, ще организираме граждански протест. Готови сме да сформираме и граждански патрули, които денонощно да следят за палежите", твърдят жители на южния град.

Според тях е необходимо да се засили контролът върху вноса на стари гуми, кабели и негодни батерии от Гърция. Преди седмица на границата беше заловен камион, шофиран от петричанин, в който возели 23 тона негодни за употреба батерии за акумулатори.

Необходимо е да се осигури и постоянен полицейски патрул, който да дебне за запалени гуми в района. Проблемът е, че палежите са най-често в полето. Щом "огнярите" видят органите на реда да приближават, хукват да бягат. "Почти винаги оставят край огньовете деца, за да няма последствия за възрастните", казват петричани. Проблемът е, че паленето на гуми не е криминализирано, така виновните могат да бъдат санкционирани само с акт от страна на общината за нарушаване на наредбата.

Източник: standartnews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: