Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Защо членовете на СИК в Благоевградска област напускат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:54 / 16.06.2024Коментари (0)1146
©
След като през последните години прогресивно се увеличава броят на тези, които не гласуват, на последните избори в Благоевградска област се забеляза и нова тенденция – масово напускане на членове на секционни избирателни комисии и то в последния момент. На какво се дължи големия брой смени, въпреки увеличеното заплащане в СИК и има ли опасност на следващи избори да се стигне до трудности в окомплектоването на секционни избирателни комисии съобщиха от БНТ.

Като рекорд и прецедент в историята на РИК-Благоевград. Така дългогодишният председател на районната избирателна комисия Мартин Бусаров определя смяната на над 500 членове в общо 567-те СИК-а в областта само за два дни. Обяснението, според него, е в многото работа и ниското заплащане:

"Обидени бяха от малкото възнаграждение - от 275 лева за избори 2 в 1 с 4 пъти повече части в протоколите за попълване. И те ми споделяха, че са обидени от това възнаграждение, очакваха да бъде или двойно, или поне път и половина увеличено."

Според Валери Николов, който от около 3 години редовно е част от секционна избирателна комисия, причината за смяната е друга:

"Не съм сигурен, че хората се отказват, по-скоро да речем в едната партия си имат никакви вътрешни боричкания и в последния момент са сменили, просто е дошло ново ръководство и са сменили изцяло СИК-овете. Ако не са им вярвали, са решили да ги сменят с доверени хора."

Според хората, ангажирани с провеждането на изборите по места, ако не се промени финансирането и начина на подбор на членове и ръководен състав на СИК, скоро може да се стигне и до нов прецедент.

Мартин Бусаров, председател на РИК-Благоевград: "Ако не се вземат адекватни мерки за възнаграждения и някакво минимално изискване, някакъв тест, някаква проверка преди да влязат тези хора в секциите, ще имаме случаи, в които няма да можем да си попълним местата в СИК и няма да има всъщност кой да обслужва избирателните секции."

Валери Николов: "Трябва да има някакъв ценз или да се държи някакъв изпит преди да се назначават особено тези тримата, които са председател, зам.-председател и секретар."

За да не се стига до нов отлив на желаещи да участват в провеждането на изборите, председателят на РИК-Благоевград предлага час по-скоро да се промени начина на отчитане на гласовете и хартиените протоколи да изчезнат.

Още по темата: общо новини по темата: 923
13.10.2024 »
25.09.2024 »
14.09.2024 »
14.09.2024 »
14.09.2024 »
11.09.2024 »
предишна страница [ 1/154 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: