© Impact Press Group | | Ветеринарните власти да засилят проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници, е разпоредил министърът на земеделието Мирослав Найденов, съобщават от земеделското ведомство. Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, каза министърът.
Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни.
След това рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако са съхранявани на топло, светло и влажно. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патици, събират дълго време яйцата. Като ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да се разбере, обясни министър Найденов.
Той посъветва да се следи срокът на годност, да не се купуват такива със замърсени, кървави или спукани черупки. Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути, за да избегнат неприятности.
За предстоящите великденски празници няма да има съществени промени на цените на яйцата, каза министърът. Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки. Около 90 са големите производители на яйца, които отглеждат по над 1000 кокошки. За 2009 година са произведени около 1.6 млрд. яйца като това производство напълно задоволява нуждите на пазара. През миналата година дори има износ на около 130 млн. яйца, а вносът е около 15 млн. яйца.
За Великден се очаква внос и на яйца от Полша. От година вносните конкурират родните по качество и цена. Полската инвазия започва още през миналата година. Гръцки и германските яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги. Произходът на яйцата може да се познае от маркировката. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 - означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка.
Източник: Дарик |