Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Затварят ТЕЦ "Бобов дол", Хр. Ковачки губи разрешителните
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:54 / 20.08.2010Коментари (0)454
Възможно е до 2015 г. 5 термични централи у нас да спрат производството на електроенергия, тъй като ще им бъдат отнети комплексните разрешителни. Ако собствениците им не започнат незабавни инвестиции в очистващи съоръжения, може дори да се стигне до разваляне на приватизационните договори, а спирането на тези мощности може да създаде проблеми за енергийната сигурност на страната, каза зам. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев вчера, съобщи "Класа".

Става дума за 1765 мвт обща мощност на ТЕЦ-овете в Бобов дол, "Брикел", "Марица 3" в Димитровград, "Топлофикация - Сливен" и три блока на ТЕЦ - Варна. Техни собственици са бизнесменът Христо Ковачки, фирми, близки до него, и чешката ЧЕЗ, която държи ТЕЦ - Варна.

Косев обясни, че вече са проведени срещи със собствениците на дружествата с предупреждението, че те незабавно трябва да вложат пари в съоръженията. Необходимо е да се покрият екологичните изисквания на ЕС, да се издадат нови комплексни разрешителни, за да може централите да продължат да работят.

Най-тежко в момента е положението с ТЕЦ "Брикел", който според миньорските синдикати трябва да спре работа на 1 септември. От централата, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, вече представиха своя план за изграждане на сероочистващи инсталации.

Подобни намерения имат и "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ - Бобов дол, който също е собственост на фирми, близки до Ковачки. Бизнесменът е собственик и на ТЕЦ-а в Димитровград, а инвеститор във варненската електроцентрала е чешката компания ЧЕЗ. Главният оперативен директор на компанията Алеш Дам вече заяви, че водят преговори за удължаване на срока на експлоатация на първите три блока на ТЕЦ - Варна.

За да не се загубят тези централи, вече водим разговори с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол доколко е възможно да се разтрогнат договорите с инвеститорите, каза Косев. По думите му искането за отсрочка пред ЕС не устройва страната ни, защото има възможност собствениците отново да не направят нужните инвестиции.

В началото на май Европейската комисия отхвърли искането на България за отлагане с още 2 години на срока за влизане в сила на екологичните изисквания спрямо 5 топлоелектрическите централи.

Източник: struma.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: