Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (4)
Илиян Мицански: Вече беше време да получа повиквателна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:55 / 08.08.2010Коментари (0)134
©
В "Кайзерслаутерн" от мен искат да вкарвам, но и нещо по-различно. Ако
покажа играта от контролите, ще успея, твърди голаджията от Сандански. Нападателят даде ексклузивно интервю пред Методи Манченко от БНТ в Кайзерслаутерн, което беше излъчено в неделя следобед в "Спортна треска" от 16.35 часа и версията й в www.bnt.bg

Ето и пълното интервю:

- След като избра да пробиеш в чужбина, как успя да се наложиш в Полша? - За тези пет години преминах през няколко отбора. Първия сезон играх редовно в "Амика", вкарах доста голове. После имах по-слаб период след обединението с "Лех". Получиха се малко проблеми с треньора Францишек Смуда, сегашният национален селекционер на Полша. Времето ще покаже кой е виновен, кой не е. Всеки треньор иска от нападателите голове, аз пък искам - да играя. Ако тогава играех редовно и вкарвах голове, със сигурност днес да съм в по-добър отбор и на по-високо ниво. Логично се стигна до това да ме преотстъпят, после нямаше как да се върна. Получих оферта от "Заглембе" Любин да ме купятот "Лех". Съгласих се.
- Там поне ти е било вече по-лесно?
- След подписването на договора, се оказа, че отборът ще изпадне в "Б" групата, защото преди десет години е имало корупция. Направих добра година, подобрих всички рекорди с тези 26 гола. "Заглембе" трябваше да се върне в "А" група, защото преди три години беше станал шампион на Полша. Връщаме се, а след три кръга същият - старият ми треньор от "Лех", дойде. Държа ме около пет-шест кръга на пейката, уж съм голмайстор на отбора, но има и такива ситуации. Все пак получиха се мачове, в които вкарах два гола навън и той си смени мнението. Някак се преборих с него, футболистите, а и останалите от клуба бяха зад мен, и работих до края на сезона. Той стана обаче треньор на националния отбор. Наследи го помощника му, при когото получих доверие, така в последния сезон с него играх 14-15 мача вкарах общо 15 гола (втори при голмайсторите след Роберт Левандовски - със 17 за шампиона "Лех" - б.а.) така завършиха нещата в Полша.
- Как се стигна до трансфера в "Кайзерслаутерн"?
- Интерес имаше от "Фрайбург" и "Кайзерслаутерн", идвали са на 4-5 мача да наблюдават. От "Оксер" са присъствали хора на три мача. В един момент интересът стана доста по-конкретен. Човек не знае откъде да очаква. 15-20 дни след края на шампионата получих покана от "Рапид" (Виена), ходих, разговоряхмe. Една седмица след това получих обаждане и от "Кайзерслаутерн", бях поканен от новия спортен директор Щефан Кунц, пристигнах от България за 1 ден.
- Как те убеди Щефан Кунц?
- Може би аз него го убедих, че ставам, бяхме на един обяд. Каза ми, че неговото решение и на треньора вече е взето и всичко зависи от мен - дали искам. Избрах ги, защото шансовете да играя са доста по-големи от други отбори, млад тим, има перспектива, футболистите са на по 23-24 години. Ако играя добре, винаги могат да те продадат, няма да има никакви спънки. Избрах това пред "Рапид" и евентуално участие в Лига "Европа".
- В последните контроли вкара важни голове на "Оксер" и "Ливърпул". Почувства ли промяна след гола на "мърсисайдци"?
- Със сигурност голът срещу "Ливерпул" е някакъв плюс за мен тук. Първи официален мач, доста хора имаше на стадиона, със сигурност ме знаят малко повече от преди това
- Очакваше ли, че ще го вкараш толбкова зрелищно - с пета, и как го оцениха?
- Всичко зависи дали е насторен човек психически, дали е готов за такива мачове. Такива ситуации са редки, времето за премиисляне е една-две секунди, в които трябва да решиш, взех правилното решение и всичко стнана красиво. Нещо, което се направи по-различно в немския футбол - за тях е уникално, докато за мен е нормално. Но точно това искат от мен треньорът Марко Курц и Щефан Кунц.
- Чувстваш ли конкуренцията за твоето място в нападение, особено след идването на австриеца "Едвин Хофер", с когото си разменяхте в контролите по едно полувреме?
- Със сигурност конкуренцията е голяма. Не съм и предполагал нещо друго, на всеки пост има по двама - трима кандидати. Австриецът е играл в "Рапид", в "Наполи", има и други момчета. Не гледам на тях като на суперконкуренция. Каквото мога аз и ако го покажа, това, което правех в Полша и сега - в контролните мачове, няма да имам проблеми. Ако играя редовно, голове ще вкарвам.
- Програмата е тежка - първо гостувате на "Кьолн", втория кръг приемате шампиона "Байрен"?
- Един месец преди мача с "Байрен" вече нямаше билети в град от малко над 100 000 души със стадион за 48 000 зрители. Имам доста поръчки от България, ще видим какво ще правим. Нивото вече ще е по-различно и ще е по-трудно. Знам, че и интересът от България ще е голям и ще ме следят във всеки мач. В Сандански мой роден град, всички ме знаят, сигурен съм, че повечето хора се радват, надявам се че, ще могат да гледат все повече и повече.
- Кои от българските футболисти те подкрепиха при избора на "Кайзерслаутерн"?
- Разговаряхме няколко пъти с Марияан Христов. Баща ми има добър контакт с него. Чувах се и с Димитър Рангелов. На всеки от България като се каже, че има оферта от Бундеслигата, всеки дава положителна оценка.
- "Кайзерслаутерн" се завръща след 4 години в елита и шампионските титли са далеч назад в историята. В отбора е пълно с чужденци, това добре ли е за теб?
- Има трима хървати, трима чехи - винаги ми е било интересно как чехите добре се продават, по един словак,австриец, датчанин, бразилец и алжирец. С хърватите като начало се разбирам най-добре, но нямам проблем с момчетата от Германия, говорим на английски.
- Австриецът Ервин Хофнер ли е звездата, за него са платили най-много?
- Не знам за кого са платили най-много пари това лято, но със сигурност ще се рачтита на него. През последната година, не е вкарвал много, но сега това ще се иска и от него.
- С какво все пак те изненада работата в отбор от Бундеслигата?
- С натоварванията. Първата тренировка беше 2 часа и половина. Досега не бях срещал такова нещо. Радвам се, че преди това бях тренирал в Сандански, иначе нямаше да издържа. Очаквах да е тежко, но чак толкова..., явно че на това се дължи успеха на немския футбол.
- Повикаха те в националния отбор. Какви са шансовете му в европейските квалификации?
- Шансове има винаги, само човек трябва да севъзползва, крайно време е националният отбор да направи нещо по-съществено след толкова година пауза.. Нова кампания, нови надежди...
- Как прие първата повиквателна?
- Съвсем нормално, вече беше време да получа повиквателна, след това, което показах в Полша, и интереса от Бундеслигата. Даже мисля, че малко засъсняха нещта, но по-добре късноно, отколкото никога.
- Кой ти съобщи?
- Помощник треньорът Цанко Цветанов ми се обади, гледали някои мои мачове - мисля, че само с "Ливърпул" са могли да гледат, другото не е излъчвано. После се обади администраторът да потвърди.
- Имаш мач за купата в петък, а мачът с Русия е в сряда, как те пуснаха?
- Малко сложна е ситуацията, защото ни се падна отбор с име. Треньорът е доволен, че ме викат в националния тим, но от друга страна- трябва да се прибера колкото се може по-бързо. На професионално ниво по мач на три дни е нормално, ще ги съчетая.
- Как ще се отрази отсъствието на Бербатов на националния отбор?
- Със сигурност огромна загуба за националния тим. За съжаление, фактите са такива, че няма да играе в момента. Както се казва обаче, няма незаменими. В най-силните си години, той трябваше да играе за България. Голям минус. Сано по някакъв начин не се отрази на отбора и мачовете в квалификациите.
- Стилян Петров каза, че е ентусиазиран от възможността да играем с Англия веднага след световното?
- Англия не се представи добре на световното. Но Англия винаги е била Англия и със сигурност за България ще е трудно, както срещу Англия така и срещу другите противници. Мисля, че от всеки може да има изненади. Видяхме Словакия и Словения как стигнаха до световното първенство. Да се надяваме, че и България ще е приятна изненада.
- С кого се чувстваш най-близък в националния отбор?
- Ще видим с кого ще делим стая, но може би най-близък в момента съм с Манолев. Заедно почнахме в "Македонска Слава", пътишщата малко се разделиха, сега след 5 години пауза, пак ще играем заедно. Надявам се както и той се представя добре за своя отбор и националния отбор, така и аз се надявам да играя добре.
- В коя част на града живееш?
- Почти в центъра на града, избрах спокойна улица, няма движение, най-много исках да е в близост до стадиона - на 7-8 минути съм от стадиона, моето желание беше да съм в апартамент. Лично за мен е доста голям - 135 кв.метра, имам три спални и също така веранда с барбекю, мисля че намерих перфектен апартамент.
- Свикна ли с немската храна?
- Подобна е до полската, но ми липсва българската кухня. Гледам да заменям с италианска и гръцка. За съжаление няма български ресторант в града, има сръбски, но не съм го посетил.
- С какво уплътняваш свободното време?
- В момента свободно време нямам, тренираме по два пъти на ден. Като почнем по един път - в началото на сезона, надявам се да имам време да радзгледам наколо. Близко е и Франция. Сега свободните вечери - след втората тренировка, изкарвам пред компютъра.

Методи Манченко, БНТ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Манчестър Юнайтед е твърд фаворит срещу Твенте, според букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Без български футбол на парламентарните избори
ЦСКА гостува на североизток, а Левски на запад в Купата на България
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: