Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (4)
Радослав Янков: Сбъдна се мечтата ми за Световна купа по сноуборд в Пампорово
Автор: Нели Гергьовска 17:27 / 19.01.2024Коментари (0)195
© Фокус
Най-добрият български сноубордист в специално интервю за "Фокус“, часове преди старта на първата в историята на Пампорово Световна купа по сноуборд.

Какво означава лично за вас факта, че за първи път в своята  историята курорт като Пампорово е домакин на стартове от Световната купа? На практика вашия роден край има честта да приветства най-добрите  в сноуборда.

За мен това е една сбъдната мечта. Тук на тази писта съм се учил, тук на тази писта са първите ми стъпки и първите ми стартове преди повече от 20 години. Това наистина е сбъдната мечта и се радвам, че благодарение поне малко и на мен, световният елит на сноуборда ще бъде тук в Пампорово.

Каква е разликата между миналогодишната Купа "Пампорово" и сегашния  старт от световната купа? Като участници, организация, изисквания към домакините и отговорност пред световната централа.

В Банско купата, която беше бе световна купа, а тук също ще е такава. Това са състезания от най-висок ранг, на най-високо ниво. Разлика не знам дали ще има по-скоро всички са много ентусиазирани да направят едно добро състезание – домакините, БФСки, която също е организатор на това състезание. Така, че надяваме се всички, че условията ще бъдат перфектни и ще се получи добро състезание.

Какво да очакват любителите на белите спортове, които решат да посетят Пампорово през уикенда и разчитате ли на тяхната подкрепа?

Разбера се, че разчитам на тяхната подкрепа. Те могат да очакват един празник. Мисля, че много хора ще дойдат и се надявам и ги призовавам да дойдат много хора на Пампорово, на писта "Стената“ и през двата дни, за да подкрепят мен и всички състезатели. Мисля, че ще стане наистина една много готино състезание и ще има страхотна атмосфера.

Как оценявате пистата като подготовка за самото състезание и като степен на трудност?

Като степен на трудност е нормална писта. Разнообразна от това, което имаме в Световната купа като кръгове. За мен е позната писта, разбира се, а за другите не е, защото много от състезателите, дори почти всички са тук за първи път. Като подготовка съм сигурен, че е повече от перфектна. Пистата е заледена специално за състезанието, обработена е. от доста дълго време е затворена и въпреки снега, който очакваме утре, мисля че ще е добра основата и няма да се развали трасето.  

Амбициран ли сте да спечелите пред родна публика след осмото място в Бад Гщайн наскоро?

Винаги имам амбиция да се спускам добре. Не се поставям очаквания. Надявам се да покажа най-доброто от себе си и да изпълня потенциала си.

Комплимент за България ли е факта , че тук пристигна истинска легенда в сноуборда, трикратната олимпийска шампионка  Естер Ледецка?

Разбира се. Това всъщност ще бъде и първото й състезание в сноуборда за тази година. Досега тя не се появи на Световните купи, които имахме до момента. Избра за първо състезание тук пистата в Пампорово. Наистина това е комплимент и мисля, че всички се радва за това.

Това, че България е домакин на събития от подобен ранг, означава ли че сноуборда се развива с много бързи темпове у нас  и каква е моментната картина?

Мисля, че след моите резултати през 2016 г., сноубордът се развива много добре и специално алпийският. Само в клуба в Чепеларе, в който съм и аз член "Амер спортс“ имаме над 35 деца, които се обучават на алпийски сноуборд с треньорът им Васил Милчев. Имаме страхотни юноши, които са много работливи, талантливи и станаха световни шампиони, взеха медали от световното първенство миналата година за юноши в Банско. Сигурен съм, че поколенията след мен ги чака светло бъдеще и аз ще помагам с каквото мога.

Кои други българи, освен Вас, имат шансове за по-предно класиране?

Юношите ни специално, които са четиримата – Петьо, Крис, Тервел и Сашко. Те са както казах изключително талантливи, много добре карат. Мисля, че ако си направят две добри квалификационни спускания ще направят добър резултат, който да ги удовлетвори.

Каква е ролята на държавата  в този процес и до каква степен тя помага – финансово и  инфраструктурно?

Ролята на държавата е голяма. Знаете, че зимните спортове са много скъпи спортове. Голяма сума се изисква за подготовката на всеки състезател. Федерацията трябва да има средства и освен спонсорите, министерството трябва да ни помага, тъй като колкото повече хора има, всичко се оскъпява. Самата екипировка е доста по-скъпа. Лагерите, които са в чужбина, ние нямаме условия през есенния сезон за подготовка, готвим се в чужбина, така че наистина сумите са големи. Наистина разчитаме на министерството на спорта за подкрепа.

Доколко делото и постиженията  на Сани Жекова и Радо Янков засилват интереса на младите към този изключително атрактивен зимен  спорт?

Доказателство за това е, че има толкова много деца, които искат да се занимават със сноуборд, не само в клуба в Чепеларе, а и в другите клубове в другите курорти. Има деца, мисля, че са над 120 картотекирани състезатели до 18-годишна възраст, което е прецедент доколкото съм запознат в сноуборда в България. Това е доказателството, че след мен и Сани ще има бъдеще в сноуборда и тези деца дали сме им някакъв пример и те искат да тръгват и тръгват по нашия път.

Точно след седмица навършвате 34 години. Не може да не мислите за житейския си път след активния спорт. Имате ли идея с какво ще се занимавате?

Мисля си понякога, но може би оставям след като реша, че ще приключа. Може би трябва да остана в спорта. Някак ще е редно да помогна на тези, които идват след мен.

За какво мечтае Радослав Янков? В личен, семеен и професионален план?

Не знам дали може да се каже, че е мечта, но си пожелавам да съм здрав – това е най-важното. Знам, че когато съм здрав нещата се получават. Затова искам да съм здрав, както и семейството, и близките ми и това е най-важното, което си пожелавам и за което мечтая.

За финал  - какво е вашето послание към читателите и  слушателите на "Фокус“?

Хората да оценят това, което имат, да са благодарни, да са смирени и да са положително настроени.
Още по темата: общо новини по темата: 6
21.01.2024
21.01.2024
21.01.2024
21.01.2024
21.01.2024
19.01.2024






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Легенда на Ливърпул почина на 86-годишна възраст
Германия е огромен фаворит на букмейкърите срещу Унгария, но статистиката показва друго
Тайлър Фриц отново се превърна в черна котка за Григор Димитров
Феноменално завръщане на Александър Везенков за Олимпиакос
Близо 500 участници от рекордните 78 отбора на маратона в София
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: