Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:24 / 25.06.2024Коментари (0)985
©
Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена, съобщиха от Министерството на туризма. Четири министерства анализираха ситуацията и начертаха мерки за гарантиране на безопасен летен туристически сезон.  

Държавата предприема спешни действия в най-кратки срокове за решаване на проблема с авариралия колектор, който отвежда пречистените води от станцията в Албена. Междувременно стана ясно, че последните проби на РЗИ Добрич са отрицателни и водата в района на курортния комплекс е с отлично качество и без отклонения и рискове за здравето.

Министърът на туризма Евтим Милошев участва в работна среща, чийто домакин беше министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, с участието още на министъра на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министъра на здравеопазването Добромира Карева, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството  Веселина Терзийска. В разговорите се включиха също областният управител на област Добрич Румен Русев, заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров, изпълнителният директор на "Албена“ АД Красимир Станев, ръководството на "Български ВиК Холдинг“ ЕАД и ръководството на ВиК - Добрич.

"Некоректното представяне на информацията около аварията доведе до крайно негативен отзвук върху местното население, бизнеса и летния туристически сезон като цяло. Тук сме не само да решим проблема, но и да анализираме ситуацията, за да извлечем необходимите поуки и да имаме механизъм за по-добра междуведомствена комуникация и по-добра реакция и да предпазим икономиката на страната и туризма като отрасъл“, коментира министър Милошев.

"Ситуацията е аварийна и всички институции се обединяваме, за да решим проблема в кратки срокове“, посочи министър Виолета Коритарова. Тя подчерта, че държавата има готовност да осигури необходимото финансиране за авариен ремонт на колектора. За целта ще се работи съвместно с Община Балчик, тъй като колекторът е публична-общинска собственост. "Всички искаме проблемът да бъде решен, за да гарантираме безопасността и здравето на туристите и да подкрепим туристическия бранш“, каза още министър Коритарова.

Министър Милошев подчерта, че туризмът е изключително чувствителен към всякакъв вид негативна информация и когато тя се тълкува превратно, това води до отлив на туристи. Той даде пример, че миналата година заради аварията с язовир "Каховка“ в Украйна е имало неверни публикации за влошено качество на водата по нашето Черноморие, но в крайна сметка нито една проба не е показала замърсяване. "Туризмът ни страда изключително много от хибридни атаки и ние, институциите, трябва да сме обективни, единни и навременни в действията си и в комуникацията с гражданите. В разгара на летния туристически сезон не бива да допускаме подобни журналистически сензации да стават причина за отлив на туристи и негативно говорене за родните курорти, още повече, че в случая с Кранево и к.к. Албена става дума за аварирал колектор за пречистени води“, заяви още министър Милошев.

От страна на ВиК - Добрич беше отчетено, че екипите на дружеството са на терен и предприемат необходимите мерки за локализиране на авариралите части. От страна на "Албена“ АД, която има собствена лаборатория за проверки на качеството на морската вода, също беше отчетено, че няма отклонения.

В края на срещата заместник-министър Карева потвърди, че последните 72-часови проби на морската вода, взети от РЗИ Добрич, които се очакваше да излязат днес, са отрицателни и следователно няма нищо притеснително в качеството на водата. Микробиологичният анализ не отчита наличие на опасни бактерии.

"Щастлив съм, че тези последни проби доказват, че водата не носи никакъв риск за здравето на къпещите се и можем да кажем, че тази криза е преодоляна,“ коментира министър Милошев.

Министерството на околната среда и водите всеки ден прави анализ за състоянието на водите след пречиствателната станция, информира присъстващите на работната среща и министър Димитров, който посочи, че е запознат със ситуацията и следи за изпълнение на набелязаните мерки.

Още по темата: общо новини по темата: 412
05.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
предишна страница [ 1/69 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: