Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (6)
Петър Стойчев: Няма никакво значение, че си добър плувец, ако времето и теченията не са на твоя страна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:32 / 05.07.2024Коментари (0)362
©
При плуването в открити води най-важно е да уцелиш правилното време и правилните течения. Няма никакво значение, че си добър плувец, ако времето и теченията не са на твоя страна няма да успееш. Това каза за предаването “Животът на фокус" по Радио “Фокус" с водещ Ася Александрова плувецът Петър Стойчев.

“Тройната корона" означава преплуване на Ламанша, където поставя  световен рекорд за плуване в открити води, плуване около Манхатън-Ню Йорк и преплуване на “Каталина ченъл" от остров Света Каталина до бреговете на Лос Анджелис. С екипа му правят добра преценка на времето и теченията и благодарение на постигнатото време от предишните две плувания и последното плуване, успява преди три седмици да подобри рекорда на “Тройната корана" с 2,5 часа. Той е № 333 в класацията, има 200 мъже и 133 жени в света, които са успели да преплуват тези три трудни маратона.

Плуването през нощта има предимства и те са, че морето е по-спокойно, вятърът е по-слаб или го няма и разстоянията, когато са по-дълги се стартира по тъмно. “В Хавай стартирах от остров Молукай - началната точка на плуването и финиширах в Оаху. Островът е слабо населен и няма светлинно замърсяване, много ясно се виждат звездите и Млечния път, както и фосфорисциращи микроорганизми, които живеят в океана. При плуването там небето ми напомни за родния ми град Смолян, небето в Пампорово, където съм израснал. Вярата в това, че човек може да успее и се пребори с трудностите ме държат мотивиран и страха от морските животни и неяснотите изчезва. Следващата седмица ме очаква едно предизвикателство в Северния канал между Ирландия и Шотландия, където ще плувам при  температурата на водата  12,2 градуса, а може да се покачи до 13 градуса", сподели Петър Стойчев.

Преди всеки старт има разгрявка на сушата, която подготвя тялото за предстоящото натоварване. Мазилата, които използва са основно и единствено да предпазят кожата от претриване. Няма мазило, което да предпази тялото от студената вода. “При плуването винаги има лодка в която се намират съдиите, които удостоверяват, че всичко е направено по правилата. И треньорът ми Иван Златинов, който ме съпътства на всички преплувания. Има и медицински екип. Плувам кроул, защото е най-бързият и икономичен стил подходящ за такива плувания", обясни плувецът.

През 2013 г. от състезател става служебен министър на физическото възпитание и спорта, където всичко е различно, поведението на хората се променя, безпричинно се търси конфликт с министъра. Виждат се хора, които помагат на българския спорт, а същевременно и такива, които пречат. Изненадан е от реалната ситуация, в която се намира българския спорт. “Не всичко, което любителите на българския спорт виждат е така, както реално стоят нещата във вътрешността на управлението на дадена федерация, клуб или национален отбор, от които българите се надяват да спечелят медали на големи първенства. Атмосферата там не е на нужното ниво. Има междуличностни конфликти, които не дават възможност тези хора да се обединят и да работят заедно. От разделенията страдат състезателите, на които спортният им активен живот не е толкова дълъг, за да търпят такива проблеми. Вярвам в доброто и че предстоящите олимпийски игри в Париж ще бъдат успешни", допълни Петър Стойчев.

Според него българското общество вече е узряло, специално младите родители знаят, че най-доброто за тяхното дете е от ранна детска възраст да се занимава със спорт. Плуването и гимнастиката могат да започнат в най-ранна детска възраст. Той призова младите родители да обърнат внимание на децата си между 4 и 7 годишна възраст, да им дадат спорт, който като те да усвоят и който ще им остане за цял живот. Синът му тренира джудо, а дъщеря му отделя време във фитнес залата, но той е доволен от факта, че полага усилия да се грижи за себе си.

Почетен гражданин е на аржентинският град Виедма, на родопския град Смолян и града в който  е роден Момчилград. Той е първият и единствен българин приет в Международната зала на плувната слава, която се намира във Форд Лодърдейл. Там се приемат хора, които са посветили живота си на плувния спорт. Комисия от няколко човека определя в зависимост от постиженията и приноса на кандидата към този спорт и гласуват за приемането му. 2020 г. получава от Международната зала на плувната слава и наградата “Посейдон" за развитието на спорта в световен мащаб. Всеки един ден от неговия живот е свързан с плуването - тренировки, до децата, които правят първи стъпки, до националния отбор по плуване. Всяко едно нещо, което прави е свързано с плуването.

Човек, за да върви напред и да се развива трябва да си поставя нови цели. Винаги ще иска да прави нещо ново и различно, за да се развива и да върви напред. Всеки един човек, когато тръгне да прави нещо, трябва да знае, че може да се провали. В спорта винаги има загуба, в живота винаги има провал. Който мисли, че може да бъде само победител и успешен, трябва да знае, че това не е вярно. Рядко са го изненадвали загубите, винаги е  знаел, че могат да се случат. От 2001 до 2011 г. 11 поредни години е носител на Световната купа по плувен маратон. Тези 11 години са свързани с дълги пътувания и отсъствия от страната, но са щастливо завършили. Участва в организирани състезания по плуване в река Нил, където няма крокодили, но реката е ужасно мръсна. “Когато съм плувал, са се появявали делфини около мен. В океана съществува 65% шанс акула да те види, но не проявява интерес и не се доближава до теб. Винаги човек трябва да се отнася положително към това, което му предстои", разказа Петър Стойчев.

Участвал е в първото организирано състезание по ледено плуване през 2018 г.  във водите на Антрактида  за 11 минути и през 2022 г.  във водите на остров Свалбард,  на Северния полюс за 14 минути времето за което успяхва да преплува 1000  метра, където температурата на водата е минус  1,2 до минус 1,5 градуса, защото тя е солена и пада под нула градуса. Това е кралска дисциплина в ледените води, един млад спорт, който след време може да влезе и в програмата на зимната олимпиада.

За него водата е част от живота му, но чува същото и от хора, които никога не са били състезатели, вижда ги често на басейн “Спартак" да плуват ежедневно. Това означава, че водата действа положително на повечето хора.

Ася АЛЕКСАНДРОВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Мими Христова: Нещата от реалния живот са много по-болезнени, отколкото в борбата
Световната федерация по тенис: Ще се върнеш по-силен, Дими
Трима застрашават мястото на Григор Димитров в Топ 10 след Уимбълдън
Неприятно - ранна контузия отказа Гришо
Григор Димитров влезе в престижен клуб играчи на Уимбълдън
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: