Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кога точно се слага зелето, за да стане навреме кисело за Коледа?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:13 / 25.10.2024Коментари (0)1255
©
Ако обичате мариновани зеленчуци, киселото зеле е отличен избор. Те е основен източник на витамин С през зимата. Важно е обаче да знаете как да го мариновате правилно, как да го съхраните максимално дълго през зимата и кога е най-добре да го сложите в съд за ферментиране.

Най-доброто време е средата на октомври. Това обаче може да се промени, ако метеорологичните условия са нетипични. През 2023 г. времето беше необичайно топло. Същото се очертава и за тази година. По тази причина може да отложите процедурата за края на месеца. Така ще удължите и срока му на годност.

Процесът на биоферментация в киселото зеле изисква температурите да са стабилни - от 18 до 21 градуса по Целзий.

Ако температурата е над 22 градуса, зелето бързо променя цвета си. Появява се т. нар. цвят, бял нагар по горната част на бъчвата и това е знак, че трябва да се спре ферментацията, защото зелето може бързо да се развали. 

Ферментацията на киселото зеле обикновено отнема до четири седмици.

Ако искате да го запазите за по-дълго време и забележите, че се образува цвят и зелето е на път да се развали, добавете лозови листа в бъчвата и ще прекъснете процеса на ферментация, пише Ladyzone.bg. Така можете да го запазите почти през цялата зима и да се наслаждавате на вкуса му до ранна пролет.

Рецептата

Набраните зелки се оставят да престоят няколко дни.

След това ги измийте, почистете повредените глави и издълбайте кочаните.

- Подредете главите една по една в бъчвата, след което напълнете всяка издълбана дупка със сол. В дупките може да се сложи и по малко нарязано зеле.

- Когато сте наредили цялото зеле, оставете да престои една нощ. На следващия ден залейте с вода.

- Важно е цялото зеле да е във водата. За притискане използвате тежък камък или бутилка вода. 

- След като минат 24 часа, отворете съда и налейте вода.

- Пробвайте дали е достатъчно солено, ако не, добавяете още сол.

- Всеки ден през следващите 7 дни продухвайте бурето с маркуч, така че солта да се разтвори максимално добре и водата да остане чиста, т.нар. претакане.

- След 7 до 10 дни зелето трябва да промени цвета си и да започне да ферментира.

Още по темата: общо новини по темата: 448
27.12.2024 »
27.12.2024 »
27.12.2024 »
27.12.2024 »
27.12.2024 »
27.12.2024 »
предишна страница [ 1/75 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лошото време на Балканите
Туризъм
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: