Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Пирин днес живее с 80 000 лева на сезон
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:17 / 07.11.2012Коментари (0)253
© football24.bg
Футболистите от Благоевград играят без заплати, най-добре е Димитър Бербатов да дойде
Агонията на Пирин Благоевград продължава. Славният благоевградски клуб, чиито продукти само в последните 10 години превъртяха трансфери за над 100 милиона евро, сега е принуден да живее с 80 000 лева. На година! Толкова, колкото е надницата на Димитър Бербатов във Фулъм за три дни и половина! Привържениците на тима с мъка си спомнят за победите над Левски и ЦСКА, както и за загубения финал за Купата на България от Литекс през 2009 г. Сега те трябва да се радват на победи над Ихтиман, Витоша Долна Диканя или Перун Кресна. Уви, днешният Пирин е много бледо копие на онзи, от който трепереше "А" група. Но и обичаше.
Разрухата в Благоевград започна през лятото на 2011 г., когато тимът бе изхвърлен във "В" група заради неизплатени задължения. В продължение на месеци пък Емил Наков продължаваше да копае гроба на благоевградския футбол!

И за малко да положи надгробната плоча на Пирин с отказа си да продаде акциите. В крайна сметка в Благоевград намериха начин да изхвърлят Наков - ликвидираха клуба, за да направят нов. С което пък заметоха следите на кюстендилеца и всички останали Байкушевци, откраднали звездите като Карачанаков и Делев. След като бе изгонен от лютите македонци, Наков потъна вдън земя. За последно името му се чу преди няколко седмици, след като стана ясно, че панорамният хотел Хисарлъка, земята и още една сграда, собственост на кюстендилеца, бяха обявени за продажба от частен съдебен изпълнител заради огромните му задължения. За триетажния хотел с ресторант и нощен бар е обявена първоначална цена от 804 969 лева, която по време на търга ще прескочи 1 млн. лв.

За съжаление настоящият благодетел на Пирин Иван Чапов не разполага с финансовия ресурс да вдигне експресно клуба. Нещо повече, както сам признава, парите му стигат единствено да живее добре, но не и да издържа сериозен състав. Чапов е управител на Хидроенергийна компания, която обаче напоследък изпитва затруднения в бизнеса. Заедно с Петър Михтарски и Ивайло Андонов спасиха школата на Орлетата, след като през лятото на 2011 г. Пирин бе изхвърлен от елита заради финансови задължения. Чапов мислеше с това да приключи и финансовият му ангажимент към Пирин, но го помолиха да продължи да инвестира. Обаче бизнесменът вече не смогва на харчовете.

Представителният отбор игра един полусезон в четвърта благоевградска дивизия. През зимата бе взет лиценза на Перун Кресна за "В" група с надеждата отборът да се пребори за промоция в професионалния футбол. В края на сезона обаче Пирин завърши на второ място след съименниците си от Разлог. Напрежението в Благоевград между фенове и ръководители ескалира в средата на миналия месец. Ултрасите бяха бесни от две неща: първо отборът играе безобразно, и второ - няма никакви амбиции. Така клубът е принизен до нивото на конкурентите си Марек, премиерския Витоша Бистрица, Струмска слава и Сливнишки герой.

Дори и във "В" група обаче няма как да разчиташ на нещо сериозно, ако собственикът не осигури нормални финансови ресурси и качествена селекция. Иван Чапов отделя по около 70-80 хил. лева на година, които са крайно недостатъчни тимът от Благоевград отново да се превърне в сериозен състав. И как да е иначе, когато футболисти не получават заплати, а разчитат само на премии. Затова и през този сезон в Пирин играят предимно млади момчета, повечето от които са национали в различните гарнитури. Най-опитният футболист е нападателят Георги Даскалов. Известният с прозвището си Камилата играч в последните четири години се състезаваше в Казахстан, но през това лято реши да се завърне в родния си клуб. Другият опитен футболист е левият бек Станислав Бачев. 34-годишният бранител също е натрупал сериозен стаж както в "А" група, така и в първенството на Азербайджан, където се състезаваше в продължение на два сезона във ФК Баку. Благоевградските рожби Мирослав Ризов, Фаик Таиров и Костадин Кацимерски също се завърнаха в тима, за да му помогнат в битката за промоция в "Б" група. Сред известните футболисти можем да прибавим и младока Антонио Хаджииванов. Юношата на Пирин 2001 дори има мачове в елитната ни група с екипа на Берое. Впоследствие обаче кариерата му тръгна надолу. Преди седмица нападателят Веселин Стойков се завърна в родния си клуб след краткотраен период в казахстански тим от втора лига. Той обаче няма да играе поне до зимната пауза. Треньор на отбора е бившият футболист Костадин Герганчев. Младият наставник обаче в момента обира негативите на запалянковците покрай слабите игри на тима. Най-големият проблем на тима пък е липсата на класен вратар.

Младият Богданов все още има какво да научи, а почти всяко центриране в неговото наказателно поле вещае беди за Пирин. В нападение се разчита единствено на Георги Даскалов. Нападателят често носи победите на своя тим, както го направи и при гостуването на премиерския Витоша в Бистрица. В средата на терена и в защита пък си личи липсата на опит у младите футболисти. Но с наличните финансови условия това е максимумът, с който Пирин ще трябва да атакува челното място в Югозападната "В" група. Как обаче ще го постигне никой не вижда. Дори самият благодетел Чапов, който подсказа, че от януари може да преустанови издръжката. И тогава май най-добре ще е да дойде... Бербатов. Защо не, все пак на Митко му стига да работи една седмица в Лондон не за себе си, а за Пирин, за да е осигурен родният му тим.

Източник: "7 дни спорт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Благоевград "почервеня"! Агитката на ЦСКА пристигна
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Джокович: Спечелих достатъчно, за да нахраня цяла Сърбия
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: