Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българско джелато с кайсиева ракия - с награда на "Фудтех" 2025 в Пловдив
Автор: Цвети Тончева 15:22 / 27.02.2025Коментари (0)234
© Фокус
Производители на италианско джелато взеха наградата "Избор на потребителя“ за иновативен продукт на изложението "Фудтех" в Пловдив, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" шеф Диана Димитрова - майстор джелатиер, от фирмата производител.

"В случая това е нашият вкус с български продукти – козунак с кайсиева ракия. Това е авторски вкус, който ние разработихме за един ресторант в София, но много добре се прие и от нашите клиенти и продължаваме да го продаваме много успешно. Общо взето ракията е продукт, който много добре говори на българина, независимо мъже или жени, и много, много често виждам светнали погледи, но не от ракия, а от радост, че има такъв продукт", добави Димитрова.

"Характерното е, че изобщо има алкохол в сладолед. Това е нещо необичайно като комбинация, било то и за италианското джелато, било и за сладоледа, който се прави в България. Това, което е характерно за нашите продукти, е, че нямаме готови бази и смеси и че всеки вкус го правим от нула. Т.е. ние приготвяме бриоша, слагаме ракия, захар, така че всичко, всеки вкус при нас е сам за себе си и много различен. Няма нищо подобно, да кажем, между шамфъстъка, ракията с козунака или сорбета от тиква. Правим както сорбета, така и млечни", добави шеф Димитрова.

Това е един продукт, който със сигурност не вреди. Разбира се, количеството е важно. Освен това занаятчиите правят колаборация с истински мед или с подсладител – вместо бяла захар.

"Това, което съм учила в Италия, е да балансирам всяка рецепта от нула. Т.е. аз мога да сметна въз основа на обучението, което съм преминала, от кой продукт коя съставка колко да сложа, така, щото крайният резултат да е кремообразен леден десерт. Ние не работим с готови бази и добавяне на вкусове. Всичко ни е истинско. Т.е. ако правим сорбе от тиква, взимаме тиквата, белим, печем, мелим и правим на сладолед. И става българско джелато, по италианска технология", каза още майсторът джелатиер.

Българската фирма предлага над 40 вида занаятчийски сладолед, като за част от вкусовете се ползват и ядки. Приготвят и тахани, със 100% ядка.

В Италия при обучението за джелатиери белтъците се изхвърлят, но в България не е прието да се изхвърля храна.

"Така че започнахме да правим ореховки, кокоски, френски макарон, десерти, които са изцяло с белтък и заради нашата пестеливост постепенно си станахме сладкарница", разказа още шеф Димитрова.

Фирмата обмисля да разкрие представителство в Пловдив. Засега имат само два обекта в София.

Още по темата: общо новини по темата: 56
26.02.2025 »
20.02.2025 »
13.02.2025 »
09.02.2025 »
30.01.2025 »
28.01.2025 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Български национален отбор по футбол
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Папа Франциск
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: