Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако е възможно, забравете или ограничете консумацията на купешките мезета
Автор: Десислава Томева 16:25 / 27.09.2024Коментари (0)1228
©
илюстративна снимка
Много са апетитни и подходящи за закуска, предястие за гостите, сандвич в работата. Говорим за колбасите. Лошото е, че в този вид меса никога не можем да бъдем сигурни. Как ги правят, с какво ги правят, има ли нещо вредно за здравето. И нормално, ако изпитваш неувереност и липса на информация, по-добре да се лишиш, вместо да прекалиш.

Преработеното месо, включително колбасите, е свързано с множество здравословни проблеми. Изследвания показват, че редовната консумация на преработени месни изделия, като луканка, пастърма и други колбаси, може да увеличи риска от различни заболявания.

Вредите от преработеното месо

Според Световната здравна организация (СЗО), преработеното месо е класифицирано като канцерогенно за хората, а консумацията му е свързана с повишен риск от рак на дебелото черво. В проучвания, проведени в различни страни, е установено, че хората, които редовно консумират преработено месо, имат с 18% по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво в сравнение с тези, които не го консумират.

Колбасите често съдържат консервантите натриев нитрит и натриев нитрат, които се използват за предотвратяване на растежа на патогенни бактерии и за запазване на цвета на месото. Въпреки че тези съединения помагат за удължаване на срока на годност, те също така могат да се преобразуват в потенциално канцерогенни нитрозамини в организма, особено при висока температура на готвене, например при пържене или печене .

Вместо да се разчита на преработени колбаси, хората могат да се насочат към по-здравословни алтернативи. Например, домашно приготвени месни изделия, приготвени от чисто месо без добавени консервант и други химикали, могат да бъдат добър вариант. Освен това, увеличаването на консумацията на птиче месо, риба, яйца и растителни протеини, като бобови култури и ядки, може да бъде полезно за здравето.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
Служител на МВР се самоуби в София
Бюджет 2025
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: