Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако е възможно, забравете или ограничете консумацията на купешките мезета
Автор: Десислава Томева 16:25 / 27.09.2024Коментари (0)1217
©
илюстративна снимка
Много са апетитни и подходящи за закуска, предястие за гостите, сандвич в работата. Говорим за колбасите. Лошото е, че в този вид меса никога не можем да бъдем сигурни. Как ги правят, с какво ги правят, има ли нещо вредно за здравето. И нормално, ако изпитваш неувереност и липса на информация, по-добре да се лишиш, вместо да прекалиш.

Преработеното месо, включително колбасите, е свързано с множество здравословни проблеми. Изследвания показват, че редовната консумация на преработени месни изделия, като луканка, пастърма и други колбаси, може да увеличи риска от различни заболявания.

Вредите от преработеното месо

Според Световната здравна организация (СЗО), преработеното месо е класифицирано като канцерогенно за хората, а консумацията му е свързана с повишен риск от рак на дебелото черво. В проучвания, проведени в различни страни, е установено, че хората, които редовно консумират преработено месо, имат с 18% по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво в сравнение с тези, които не го консумират.

Колбасите често съдържат консервантите натриев нитрит и натриев нитрат, които се използват за предотвратяване на растежа на патогенни бактерии и за запазване на цвета на месото. Въпреки че тези съединения помагат за удължаване на срока на годност, те също така могат да се преобразуват в потенциално канцерогенни нитрозамини в организма, особено при висока температура на готвене, например при пържене или печене .

Вместо да се разчита на преработени колбаси, хората могат да се насочат към по-здравословни алтернативи. Например, домашно приготвени месни изделия, приготвени от чисто месо без добавени консервант и други химикали, могат да бъдат добър вариант. Освен това, увеличаването на консумацията на птиче месо, риба, яйца и растителни протеини, като бобови култури и ядки, може да бъде полезно за здравето.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избори в САЩ
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: